Katar: Nastavljamo posredničke akcije za rešavanje situacije u Gazi

Prema rečima katarskog diplomate, većina medijskih izveštaja o razgovorima nije tačna

23.01.2024. 14:44
  • Podeli:
gaza_napadi_anadolija -6592af2619cd2.webp Foto: Anadolija

Katar nastavlja da posreduje između Izraela i palestinskog Hamasa u pokušaju da reši krizu u Pojasu Gaze, rekao je danas portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Majed al-Ansari.

On je na konferenciji za noinare u Dohi naglasio da se posredničke aktivnosti nastavljaju i da ih Katar nije obustavljao "od prvog dana sukoba".

"Koristimo svaku priliku da razmenimo mišljenja i pronađemo rešenje u kontaktima sa svim stranama u sukobu i raznim regionalnim i međunarodnim igračima", rekao je al-Ansari, prenosi Tass.

Prema rečima katarskog diplomate, većina medijskih izveštaja o razgovorima nije tačna.

"Naravno, videli smo i čitali medijske izveštaje o posredničkim aktivnostima. Stvar je u tome što je mnogo toga netačno ili nepotpuno i nema nikakve veze sa nedavnim razvojem događaja“, rekao je on.

Naveo je i da trenutna eskalacija utiče na pregovarački proces.

Ranije danas portal Aksios objavio je, pozivajući se na dva izraelska zvaničnika, da je Izrael preko katarskih i egipatskih posrednika izneo predlog da zaustavi vojnu ofanzivu protiv Hamasa na dva meseca, u zamenu za postepeno oslobađanje preostalih 136 talaca u Gazi.

Predlogom se ne prihvata zahtev Hamasa da Izrael u potpunosti okonča rat, ali ide se korak više nego što je Izrael to činio u prethodnim ponudama, navodi američki sajt pozivajući se na neimenovane izraelske izvore.

Portparol Hamasa Valid Kilani rekao je da glavni uslov Hamasa za razgovore o razmeni zarobljenika sa Izraelom ostaje potpuni prekid vatre u Pojasu Gaze.

On je dodao da su lideri Hamasa videli novi izraelski predlog u medijima, ali da ga zvanično nisu dobili.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()