Kremlj: Izuzetno je važno sprečiti širenje sukoba na Bliskom istoku

Peskov je komentarisao medijske izveštaje o mogućem američkoj "odmazdi" na iranske objekte posle napada na američku bazu duž granice između Sirije i Jordana

30.01.2024. 12:57
  • Podeli:
dmitrij peskov reutrs-6477483937353.webp Foto: Reuters

Rusija ne podržava bilo kakve akcije koje bi dovele do porasta tenzija na Bliskom istoku, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući medijske izveštaje o mogućem američkoj "odmazdi" na iranske objekte posle napada na američku bazu duž granice između Sirije i Jordana.

"Ne pozdravljamo bilo kakve akcije koje mogu dovesti do destabilizacije situacije u regionu i eskalacije tenzija, posebno u pozadini već prevelikog konfliktnog potencijala koji vidimo u regionu", saopštio je Kremlj.

Naprotiv, kako je dodao Peskov, Rusija podržava akcije koje bi dovele do deeskalacije tenzija i sprečavanje širenja sukoba na bliskom istoku, što je, prema njegovim rečima, od izuzetne važnosti.

"Smatramo da je ukupan nivo tenzija veoma uznemirujuć. Sada je vreme da se preduzmu koraci za deeskalaciju tenzija. To jedino može da pomogne da sprečimo dalje širenje sukoba, a posebno se to tiče sukoba na bliskom istoku. I da, nekako, dođemo do dekonfliktnosti i deeskalacije. Ovo je za nas sada izuzetno važno", zaključio je Peskov.

Ranije je Blumberg pisao, da se američki predsednik Džozef Bajden suočava se sa pojačanim pritiskom da se direktno suprotstavi Iranu nakon što je militantna grupa koju Teheran podržava napala američku bazu duž granice Jordana i Sirije, u kome su poginula tri i ranjena 34 američka vojnika.

Kao jedna od mogućih načina na koje bi Vašington mogao da odgovori na napad spominjao se tajni napad na Iran, ali i mogućnost da bi Bajdenova administracija mogla da gađa iranske zvaničnike.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()