Lavrov: Trenutno nema interesa da se BRIKS pretvori u organizaciju

On je dodao da je BRIKS "simbol i želja svetske većine da zajedno razvija svoje inicijative, uzimajući u obzir međusobne interese na ravnopravnoj osnovi"

24.12.2023. 20:35
  • Podeli:
sergej lavrov reuters-656a531f5da87.webp Foto: Reuters

BRIKS je udruženje i u ovoj fazi nema interesa da se pretvara u pravu organizaciju sa sekretarijatom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Mislim da niko nema interes da od njega napravi pravu organizaciju sa sekretarijatom. To nije neophodno, barem u ovoj fazi, na relativno dugi rok", rekao je Lavrov u intervjuu za televiziju „NTV“.

On je dodao da je BRIKS "simbol i želja svetske većine da zajedno razvija svoje inicijative, uzimajući u obzir međusobne interese na ravnopravnoj osnovi".

"Ovo je budući ‘krov’ nad svim subregionalnim i regionalnim procesima. Ovo udruženje već uključuje zemlje iz Evroazije, Afrike, Latinske Amerike i arapskog sveta. To je budućnost", istakao je ministar.

Istovremeno je dodao da na Zapadu ne postoje organizacije u kojima bi postojala pravična pravila u smislu jednakosti i istinskog konsenzusa.

BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali su u poslednje vreme 23 države izrazile želju da se pridruže ovom ekonomskom bloku. Nakon samita organizacije održanog u avgustu u Johanesburgu, zvanično su pozvani da se pridruže BRIKS-u 1. januara 2024. godine Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Iran, Argentina, Egipat i Etiopija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()