Nema mira na Bliskom Istoku - Netanjahu: Izrael neće pristati na sporazum kojim se zahteva okončanje rata

Izraelski lider je dodao da Izrael neće prihvatiti zahtave Hamasa koji znače predaju i nastaviće da se bori dok njegovi ciljevi ne budu ostvareni.

05.05.2024. 15:39
  • Podeli:
netanijahu-65f9a50a4d31a.webp Foto: AP Photo/Leo Correa, Pool

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu saopštio je danas da njegova zemlja neće prihvatiti kraj vojne kampanje i povlačenje vojske iz Pojasa Gaze, u vreme kada se šire glasine o međunarodnom pritisku na jevrejsku državu da okonča rat u okviru sporazuma o oslobađanju talaca.

„Izrael to ne može prihvatiti. Ne možemo biti spremni da prihvatimo situaciju u kojoj bataljoni Hamasa izlaze iz svojih bunkera, ponovo preuzimaju Gazu, obnavljaju vojnu infrastrukturu i vraćaju se pretnjama izraelskim građanima u okolnim zajednicama, u mestima na jugu i svim delovima zemlje“, rekao je Netanjahu u video saopštenju.

Izraelski lider je dodao da Izrael neće prihvatiti zahtave Hamasa koji znače predaju i nastaviće da se bori dok njegovi ciljevi ne budu ostvareni.

On je time ponovio poruku koju je prenosio od početka rata, komentarišu izraelski mediji.

Netanjahu je ocenio da bi prihvatanje zahteva Hamasa samo približilo naredni sukob i omogućilo Hamasu da izvede još jedan masakr u budućnosti.

Visoki zvančniici SAD, Katara i Egipta su u Kairu, gde razgovaraju o sporazumu o primirju u ratu i oslobađanju izraelskih talaca. Prisutni su i zvaničnicni Hamasa.

Netanjahu je odlučio da ne pošalje delegaciju u ovoj fazi pregovora.

U Kairu razgovori o primirju traju drugi dan, a palestinski zvaničnici su rekli da nema očitog napretka i da Hamas ne odustaje od zahteva da se svakim sporazumom mora okončati rat.

Jedan palestinski zvaničnik izjavio je za Rojters da je delegacija Hamasa stigla u glavni grad Egipta sa ciljem da se postigne sporazum, ali ne po svaku cenu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()