Pred biračima 14 lista: UNA proverava - ko ima više šansi za bolji rezultat, a kome preti politička istorija?

Kada 2. juna dođete na svoje biračko mesto u Beogradu, pred vama će biti papir sa 14 izbornih lista.

Autor: Emilija Pešić
18.05.2024. 20:09
  • Podeli:

Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore 2. juna zaključen je u ponoć. Pravo da glasa ima oko 1.600.000 građana, koji do 29. maja u ponoć mogu da upute zahtev za upis ili promenu podataka u biračkom spisku. 

Podsetimo, izmenom Zakona, oni koji su  poslednjih 11 meseci menjali prebivalište neće moći da glasaju na novoj adresi. 

Kada 2. juna dođete na svoje biračko mesto u Beogradu, pred vama će biti papir sa 14 izbornih lista.

Prva je proglašena lista koalicije oko Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić – Beograd sutra". Pod rednim brojem dva je  "Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek". Treća lista je  "Ćale ovo je za tebe – Petar Đurić ", odmah posle - "Grupa građana – Za zeleni Beograd – Kada ako ne sad – i lista  "1 od 5 miliona – Beogradski front – Ritam grada. 

Pod rednim brojem 6 je lista koalicije "Biramo Beograd". Sedma je lista "Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović" a osma "Narodna lista – Ključ za pobedu". Deveta je lista Beograd naš grad  a deseta lista "Unija Roma Srbije – Za Beograd".

Pod brojem 11 je lista "Beograd je svet-  Usame Zukorlić. Na poziciji 12 - Dr Savo Manojlović -  I ja sam Beograd. Trinaesti je Saša Radulović, a pod brojem 14 lista Grupe građana Mi glas iz naroda.

Na decembarskim izborima najviše mandata dobila je lista "Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane“. Na listi naprednjaka ovoga puta su i socijalisti, kao i desničarska stranka Zavetnici, koji su tada nastupali odvojeno.

Procene su da će na ponovljenim izborima ta lista osvojiti više glasova nego na prethodnim, kaže analitičar Dejan Vuk Stanković.

Foto: UNA

"I to ne samo zbog zbira rejtinga stranka koje su se pridodale listi SNS-a već i zbog okolnosti da su oni diktirali tempo kampanje, definisali priortitete u ovoj kampanji bilo na nacionalnom ili gradskom nivou", smatra on. 

Koalicija koja je u decembru nastupila kao Srbija protiv nasilja izlazi u novom - podeljenom formatu, a u politički ring ulazi i novi kandidat - Savo Manojlović kome se prognozira ulazak u gradski parlament.

"Poslali su niz konfuznih poruka i jedni i drugi s tim što se to knjiži ovima Biramo beograd, a ne ovima drugima i iz te perspektive čini mi se da je situacija takva da opozicija će morati što pre da se aktivira u kampanji. Tu se pojavio Savo Manojlović, videćemo koliko on iz sfere ekoloških tema može da krene u gradske teme i koliko je vešt u odnosu na ove državne i nacionalne izazove", kaže za UNU Stanković.

Nekada jedinstvena lista "Mi glas iz naroda" podelila se na dve kolone, a iz ponude je potpuno nestala desničarska koalicija NADA koja je na prošlim izborima dobila 7 mandata. Iako je isti broj ponuđenih opcija bio i na decembarskim izborima činjenica je da se u međuvremenu stanje na tabeli prilično izmenilo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()