Nova drama u Crvenom moru: Moguća eksplozija u blizini broda?

Britanska kompanija za pomorsku bezbednost Ambrey je navela da je dobila informaciju o mogućoj eksploziji u blizini broda južno od Mohe

18.12.2023. 11:47
  • Podeli:
crveno more tanjug ap-6580233c36b48.webp Foto: LPhot Belinda Alker/Ministry of Defence via AP

Moguće je da se dogodila eksplozija u blizini plovila u blizini moreuza Bab al-Mandab, kao i drugi incident u blizini tog moreuza na jugu Crvenog mora, saopštile su danas britanske pomorske vlasti.

U savetodavnom izveštaju, Pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) navode da su primile izveštaj o mogućoj eksploziji u blizini plovila južno od jemenske luke Moka.

Britanska kompanija za pomorsku bezbednost Ambrey je navela da je dobila informaciju o mogućoj eksploziji u blizini broda južno od Mohe, preneo je Rojters.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, napadaju plovila u oblasti Crvenog mora u znak protesta zbog napada Izraela na Pojas Gaze.

Dve velike transportne kompanije, uključujući MSC, saopštile su tokom vikenda da će izbegavati Suecki kanal kao odgovor na napade Huta koji kontrolišu veći deo Jemena.

Brodski put preko Sueckog kanala, koji vodi do Crvenog mora, vitalni je plovni put za globalnu trgovinu.

Ta ruta štedi vreme i troškove jer skraćuje plovidbu oko celog afričkog kontinenta.

Huti su rekli da će nastaviti napade dok Izrael ne obustavi agresiju u Gazi, ali su u subotu saopštili da bi smanjenje humanitarne krize doprinelo "smanjenju eskalacije". Huti su rekli da su u toku razgovori, uz posredovanje Omana, o njihovim "operacijama na moru".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()