Orban poručio da se Mađarska kladi na povratak Trampa

Ni Tramp ane krije svoje oduševljenje mađarskim premijerom zbog čega ga je ranije opisao kao "velikog vođu"

04.03.2024. 18:51
  • Podeli:
donald tramp viktor orban profimedia-65e609dab942e.webp Foto: Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban sastaće se u petak na Floridi s bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom, ubrzo nakon što je otvoreno podržao nastojanja svog dugogodišnjeg saveznika da se ove godine vrati na mesto predsednika SAD-a.

"Nije kockanje, već zapravo klađenje na jedinu razumnu šansu, da se mi u Mađarskoj kladimo na povratak predsednika Trampa", poručio je mađarski lider obraćajući se na diplomatskom forumu u Turskoj.

Orban, koji je odbio da pošalje oružje Ukrajini i koji pritom održava bliske veze s Rusijom od invazije u punom obimu 2022. godine, više puta je ponavljao da samo povratak Trampa u Belu kuću može doneti mir u Ukrajini.

"Jedina šansa sveta za relativno brz mirovni sporazum je politička promena u Sjedinjenim Američkim Državama, a to je povezano s tim ko je predsednik", tvrdi Orban.

Trampov povratak označio je kao preduslov za snažan i brz mir na evropskom kontinentu. Takođe je rekao da je uveren da je Tramp bio na vlasti kada je počeo rat u Ukrajini "sada ne bi bilo rata".

Ni Tramp ane krije svoje oduševljenje mađarskim premijerom zbog čega ga je ranije opisao kao "velikog vođu".

Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, suočio se s tenzijama s administracijom američkog predsednika Džo Bajdena, uglavnom zbog odugovlačenja Budimpešte u vezi ratifikacije članstva Švedske u NATO-u. Dakako, nakon dugog odlaganja, mađarski parlament je prošle nedelje odobrio kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()