Orban u Kijevu: Tražio sam od Zelenskog obustavu vatre radi otpočinjanja pregovora sa Rusijom

Orban je dodao da Budimpešta želi da poboljša veze sa Ukrajinom i da potpiše bilateralni sporazum o saradnji, ali i da učestvuje u ekonomskom razvoju Ukrajine

02.07.2024. 14:32
  • Podeli:
orban zelenski-6683f3551e5a8.webp Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas, posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom iznenadne posete Kijevu, da je zamolio Zelenskog da razmotri hitan prekid vatre i dodao da bi hitan prekid vatre doveo do ubrzavanja mirovnih pregovora sa Rusijom.

Orban je dodao da Budimpešta želi da poboljša veze sa Ukrajinom i da potpiše bilateralni sporazum o saradnji, ali i da učestvuje u ekonomskom razvoju Ukrajine, prenosi Rojters.

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da današnji razgovori sa Orbanom mogu da budu baza za buduće sporazume između Kijeva i Budimpešte.

Ovo je prva Orbanova poseta Ukrajini od početka rata Rusije i Ukrajine, a šef kabineta Zelenskog, Andrij Jermak objavio je na svom Telegram kanalu da je Ukrajina mnogo učinila da bi došlo do te posete, prenosi agencija Ukrinform.

"Mnogo smo uradili da bi došlo do ove posete. Važni razgovori o budućnosti Evrope, bezbednosti, međunarodnom pravu i mirovnoj formuli", napisao je Jermak.

Do Orbanove posete došlo je nakon što je Mađarska juče preuzela  predsedavanje EU u narednih šest meseci.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()