Podrška odlučujuće grupe birača Kamali na opasno niskom nivou: Rezultati ankete loši po Harisovu

Anketa u kojoj su učestvovale 902 osoba, sprovedena je od 29. septembra do 6. oktobra.

13.10.2024. 15:45
  • Podeli:
kamala haris-670bcd8b90b15.webp Foto: Brendan Smialowski/Pool via AP

Podrška kandidatkinji demokrata na predsedničkim izborima Kamali Haris među latinoameričkim biračima je na opasno niskom nivou, dok je njen rival, bivši američki predsednik i kandidat republikanaca Donald Tramp, održao snagu onih koji ga podržavaju, čiji broj brzo raste, pokazali su rezultati ankete Njujork tajmsa i koloedža Siena.

Kako je preneo Njujork tajms, istraživanje u latinoameričkom biračkom telu širom zemlje je pokazalo da Kamala Haris lošije stoji u podršci od poslednja tri demokratska kandidata za Belu kuću, i da je ranjiva u nizu glavnih pitanja, uključujući ekonomiju, imigraciju i kriminal.

Anketa je pokazala i da Trampove oštre poruke protiv imigranta u kampanji, nisu odveli latino birače kod Kamale Haris. 

"Dve trećine ispitanih reklo je da veruje da Tramp nije mislio na ljude poput njih kada je govorio o imigrantima", pokazali su rezultati istraživanja.

Latinoamerikanci su se pokazali kao odlučujuća grupa birača na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Poslednji demokrata koji je pao ispod 60 odsto podrške među latino glasačima bio je Džon Keri, koji je izgubio kandidaturu 2004. godine, dok je pre više od jedne decenije, oko 70 odsto latino glasača podržalo  reizbor predsednika Baraka Obame. 

I demokrate i republikanci su se ove godine agresivno udvarali latinoameričkim biračima, a anketa Njujork tajmsa sugeriše da bi se opredeljenje birača i dalje moglo promeniti - oko jedne četvrtine ispitanih je izjavilo da su neodlučni, s tim da ti neodlučni birači naginju prema Kamali Haris.

Anketa u kojoj su učestvovale 902 osoba, sprovedena je od 29. septembra do 6. oktobra, i pokazala je upečatljive znake podrške Trampovoj najagresivniji imigracionoj politici.

Više od jedne trećine hispanoameričkih glasača kazalo je da podržava i jedno i drugo podizanje zida duž granice SAD sa Meksikom, i deportaciju imigranata koji ilegalno žive u Sjedinjenim Državama. 

Ogromna većina te podrške dolazi od Trampovih glasača, ali je devet odsto glasača Kamale Haris potvrdilo da podržava takvu imigracionu politiku, s tim da je ta podrška dolazila uglavnom od Latinoamerikanaca rođenih u Sjedinjenim Državama.

Anketa je pokazala da su latino glasači, kao i druge demografske grupe, oštro podeljeni po polu. 

Muškarci Hispanoamerikanci mnogo češće podržavaju Trampa, od žena.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()