Poljska i Češka produžavaju privremene pojačane kontrole granica sa Slovačkom

Kaminski je istakao da je pooštrena kontrola granice do sada dala dobre rezultate i da su vidljivi jasni efekti takvih mera.

12.10.2023. 14:07
  • Podeli:
slovačka granica reuters-651d5952df8d6.webp Foto: Reuters

Poljska i Češka produžiće privremene kontrole na svojim granicama sa Slovačkom do novembra, jer te dve zemlje pokušavaju da ograniče priliv ilegalnih migranata.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski rekao je danas za novinsku agenciju PAP da će vlada usvojiti produženje privrmene kontrole do 2. novembra, nakon sličnih mera koje je češka vlada objavila u sredu uveče, objavio je Rojters. 

Kaminski je istakao da je pooštrena kontrola granice do sada dala dobre rezultate i da su vidljivi jasni efekti takvih mera.

Poljska i Češka, zajedno sa Austrijom, pooštrile su kontrolu svojih granica sa Slovačkom 4. oktobra da bi se zaštitile od povećanog priliva ilegalnih migranata.

Slovačka je tranzitna zemlja za migrante, uglavnom sa Bliskog istoka i iz Avganistana, koji žele da stignu do Nemačke preko Mađarske i iz Srbije koja nije članica EU. 

Slovačka je u sredu produžila sopstvene granične kontrole sa Mađarskom do 3. novembra. 

Broj migranata koji ulaze u Slovačku je ove godine povećan jedanaest puta na gotovo 40.000, prema podacima slovačke vlade. Nemačka je takođe prošlog meseca uvela kontrole na svojim granicama.    

Poljska, Slovačka, Češka, Mađarska, Austrija i Nemačka su deo šengenske zone. Pitanje ilegalne migracije je bilo istaknuto u kampanji za izbore u centralnoj Evropi. 

Slovačka stranka SMER-SSD pobedila je na izborima 30. septembra obećavši da će pojačati granične patrole, dok je poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) rekla da je opozicija suviše popustljiva po pitanju migracija dok traži novi mandat na izborima 15. oktobra.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()