SAD i Izrael tvrde da ne stoje iza napada: Više ranjenih, jedan poginuo u vojnoj bazi u Iraku

Vojni izvor je rekao da su u napadu koji se dogodio kasno u petak ranjena tri iračka vojna lica

20.04.2024. 10:16
  • Podeli:
irak profimedia-6623797e24dee.webp Foto: Profimedia

Jedna osoba je poginula, a osam je ranjeno u eksploziji koja je potresla vojnu bazu južno od glavnog grada Iraka, Bagdada, koju koriste iračke Narodne mobilizacione snage (PMF), izjavio je zvaničnik iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vojni izvor je rekao da su u napadu koji se dogodio kasno u petak ranjena tri iračka vojna lica, prenosi Gardijan.

Dva bezbednosna izvora rekla su za Rojters da je eksplozija posledica vazdušnog napada za koji se ne zna ko ga je izveo.

Prema tim izvorima, napad je bio usmeren na štab PMF-a u vojnoj bazi Kalso u blizini grada Iskandarije, oko 50 kilometara južno od Bagdada.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

PMF je prvobitno bio grupa naoružanih frakcija, od kojih su mnoge bliske Iranu, a kasnije su ga iračke vlasti priznale kao deo zvaničnih snaga bezbednosti.

Frakcije unutar PMF-a učestvovale su u višemesečnom raketiranju i napadima dronovima na američke snage u Iraku nakon početka sukoba Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, ali su obustavile te napade u februaru.

Vojska SAD i Izrael saopštili da ne stoje iza eksplozije u vojnoj bazi 

Vojska SAD i Izrael saopštili su da ne stoje iza napada na vojnu bazu južno od glavnog grada Iraka, Bagdada, koju koriste iračke Narodne mobilizacione snage (PMF).

 "SAD nisu izvele vazdušne udare u Iraku", objavila je američka Centralna komanda (CENTCOM) na platformi X, dodajući da izveštaji da su američke snage izvele taj napad "nisu tačni".

Izraelski zvaničnik rekao je za Si-En-En (CNN) da Izrael nije umešan u eksplozije u Iraku koje su se dogodile u petak uveče.

Međunarodne koalicione snage u Iraku, koje predvode SAD, takođe su saopštile da nisu izvele nikakve napade u Iraku.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()