Šarl Mišel potvrdio da se neće kandidovati na izborima za EP u junu

Mišel je rekao da je Evropa uvek imala posebno mesto u njegovom srcu.

27.01.2024. 09:31
  • Podeli:
Tan2024-01-0512302026_6 šarl mišel AP PhotoMichel Euler-659afa2a3e257.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel potvrdio je danas da se neće kandidovati na izborima za Evropski parlament u junu.

"U politički život sam ušao pre 30 godina. Od tada sam učestvovao na skoro svim izborima u Belgiji, na različitim nivoima vlasti - lokalnim, pokrajinskim i saveznim. U protekle četiri godine sam bio predsednik Evropskog saveta, nakon odluke 28 šefova država ili vlada 2019.", napisao je on u saopštenju na svojoj Fejsbuk stranici.

Mišel je naveo da prema njegovom mišljenju, demokratija znači legitimitet i da je za političara, izbor na osnovu opšteg prava glasa ključ ovog legitimiteta. 

"U junu, izbori za Evropski parlament označiće početak političkog završetka ovog institucionalnog ciklusa i početak tranzicije ka novom evropskom mandatu u drugoj polovini godine", istakao je on.

Mišel je rekao da je Evropa uvek imala posebno mesto u njegovom srcu. 

"Služio sam našem evropskom projektu sa strašću i ubeđenjem skoro 10 godina, prvo kao belgijski premijer, a zatim i u svojoj sadašnjoj ulozi. Stoga mi se činilo prirodnim, kao svakom lideru koji želi da nastavi da služi svojoj zemlji, da se stavim pred birače da promovišem i branim evropski projekat. To je, takođe, prilika da objasnim i odbranim odluke čiji sam deo bio i da iznesem svoju viziju izazova koji dolaze: klima i digitalne transformacije, radna mesta i prosperitet, pandemije, ratovi u Ukrajini i na Bliksom istoku i mnogim drugim geopolitičkim prevratima", napisao je on.

Kako je naveo, Evropa nije pošteđena ovih izazova koji direktno utiču na njene građane. 

"Kandidat, posebno za predsednika Evropskog saveta, jeste čin odgovornosti i rizika, usmeren na jačanje demokratske legitimnosti evropskog projekta, unutar Evropskog parlamenta", naglasio je Mišel.

On je naveo da je rano objavljivanje njegove odluke osiguralo da njegove namere budu transparentne i dalo Evropskom savetu dovoljno vremena da pripremi glatku institucionalnu tranziciju, u evropskom interesu, nakon evropskih izbora i dodao da će njegov naslednik biti izabran pre prve plenarne sednice novog Evropskog parlamenta. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()