Sijarto: Ubzaćemo proširenje EU na Zapadni Balkan

On je rekao da su zemlje Zapadnog Balkana potrebnije Evropskoj uniji nego što im je tim državama važno članstvo u EU

15.01.2024. 18:03
  • Podeli:
peter sijarto zoran žestić tanjug-645b91f4298f6.webp Foto: Zoran Žestić/Tanjug

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je nakon današnjeg sastanka sa austrijskim kolegom Aleksandrom Šalenbergom da će ova zemlja iskoristiti predsedavanje Evropskom unijom da ubrza proces proširenja državama Zapadnog Balkana.

On je rekao da su zemlje Zapadnog Balkana potrebnije Evropskoj uniji nego što im je tim državama važno članstvo u EU.

“Zato smatramo da proces proširenja EU treba ubrzati. Želimo da vreme predsedavanja Evropskom unijom iskoristimo da veliki broj zemalјa Zapadnog Balkana otvori što više poglavlјa u procesu pregovaranja za članstvo", rekao je Sijarto i dodao da su EU potrebni nova energija i nova ambicija, a da to zemlje Zapadnog Balkana mogu da donesu.

On je rekao da je sa svojim austrijskim kolegom započeo konsultacije kako bi se osigurao uspeh uzastopnog predsedavanja Mađarkse EU u drugoj polovini ove godine.

Sijarto je izjavio da ova zemlja računa na podršku Austrije u borbi protiv ilegalnih migracija i naveo da je Austrija jedna od zemalja koja se zalaže za promene u politici EU u vezi sa ilegalnom migracijom.

“Takvi smo i mi Mađari. Već smo nebrojeno puta jasno stavili do znanja: potrebna je oštra politička promjena u Briselu kako Evropska unija ne bi privukla, već zaustavila ilegalne migrante”, rekao je.

On je naveo da je Mađarska do sada potrošila milijardu evra na zaštito svojih južnih granica od ilegalnih migranata.

“ Da zemlja nije potrošila milijarde eura na ovo, stotine hiljada ilegalnih migranata zaustavljenih na mađarskoj granici svi bi živjeli ovdje u Evropi, dodatno pogoršavajući sigurnost, povećavajući prijetnju terorizma i pogoršavajući opasnost od formiranja dvojne društva”, rekao je Sijarto i dodao da je cilj Mađarske da evropski propisi budu usklađeni sa međunarodnim pravom prema kome izbeglice mogu privremeno boraciti u prvoj sigurnoj zemlji.

Sijarto se nakon toga sastao sa austrijskim privednicima.

On je oceio da je Austrija veoma važan ekonomski partner Mađarskoj i da će pokušati ove godine da obore rekor i premaše 17 milijardi evra trgovinskog prometa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()