Šolc upozorio SAD: Raste rizik da Putin pobedi u Ukrajini

"Naša poruka je jasna: moramo da učinimo sve da sprečimo pobedu Rusije", naveo je on.

08.02.2024. 20:01
  • Podeli:
Olaf Šolc AP PhotoOmar Havana via Tanjug-653bd7920e7a5.webp Foto: AP PhotoOmar Havana via Tanjug

Uoči sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je danas na opasnosti ruske pobede ako saveznici Ukrajine ne povećaju vojnu podršku i finansijsku pomoć.

"Nemojte pogrešiti: ruska pobeda u Ukrajini ne samo da bi bila kraj Ukrajine kao slobodne, demokratske i nezavisne države, već bi takođe dramatično promenila lice Evrope“, napisao je Šolc u autorskom tekstu u Volstrit džornalu.

Prema njegovim rečima, rukovodstvo predsednika Bajdena bilo je ključno kako bi se osiguralo da agresija ruskog predsednika Vladimira Putina bude dočekana ujedinjenim i uspešnim odgovorom, prenosi Blumberg.

s

"Naša poruka je jasna: moramo da učinimo sve da sprečimo pobedu Rusije", naveo je on.

Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, takođe je jasno stavio do znanja da Šolc ne precenjuje svoj uticaj na američku politiku i da je svestan složenosti situacije.

Bajden je izrazio zabrinutost donatorima tokom skupljanja sredstava u Njujorku u sredu da se saveznici Ukrajine povlače od svoje podrške zemlji u kritičnom trenutku. 

"Putin nam je za petama. „A šta mi radimo? Korak nazad?" dodao je Bajden.

Predsednikovi komentari usledili su nekoliko sati nakon što je Senat izglasao blokadu dvostranačkog sporazuma o bezbednosti granica i imigraciji koji bi otključao 61 milijardu dolara američke pomoći Ukrajini. 

Bivši predsednik Donald Tramp  pozvao je republikance u Kongresu da odbiju sporazum.

Poslanici pregovaraju o smanjenom paketu koji bi eliminisao odredbe o imigraciji i uključivao pomoć Ukrajini i druge prioritete američke nacionalne bezbednosti, ali se taj pristup suočava sa protivljenjem u Domu koji kontrolišu republikanci.

I Bajden i Šolc upozorili su poslednjih nedelja da je Ukrajina na kritičnoj tački u ratu, jer se zalihe municije i oružja smanjuju, a borbe za koje se očekuje da će se intenzivirati ovog proleća. 

Šolc je pozvao druge evropske zemlje da učine više da pomognu Kijevu.

Nemačka je drugi najveći dobavljač oružja i finansijske pomoći Ukrajini posle SAD. Najavila je krajem prošle godine planove da ponudi 8 milijardi evra vojne pomoći tokom 2024.

Šolc i Bajden sastaće se u petak u Beloj kući, a prethodno će se nemački kancelar susresti sastati sa američkim poslovnim liderima. 

Šolc je poručio da bi više volio reizbor Bajdena i naglasio svoju blisku vezu sa aktuelnim predsednikom. 

Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati i o situaciji na Bliskom istoku i predstojećem samitu NATO-a u Vašingtonu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()