Sukob demontranata i policije u Atini na protestu zbog železničke nesreće

Utvrđeno je da je šef stanice u Larisi preusmerio prigradski voz u tom gradu na pogrešan kolosek.

05.03.2023. 15:47
  • Podeli:
protesti atina reuters-640492d42af69.webp Foto: Reuters

U Atini su danas izbili sukobi između policije i grupe demonstranata koji su protestovali zbog železničke nesreće u Grčkoj u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi.

Studenti i železničari na protestu

Studenti i železničari protestovali su danas u centru Atine zbog najveće železničke nesreće u Grčkoj, javio je Rojters.

U sudaru brzog putničkog voza, sa više od 350 putnika, sa teretnim vozom u blizini grada Larise u noći između utorka i srede, poginulo je 57 ljudi, uglavnom studenata.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis nazvao je sudar putničkog i teretnog voza „užasnom železničkom nesrećom bez presedana” i obećao sprovođenje potpune, nezavisne istrage.   

Vlasti su uhapsile upravnika stanice u gradu Larisa, a utvrđeno je da je preusmerio prigradski voz u tom gradu na pogrešan kolosek.

Šef stanice pogrešno preusmerio voz

Šef stanice suočava se sa teškim optužbama za narušavanje bezbednosti u saobraćaju, a za to delo je zaprećena kazna od 10 godina zatvora do doživotne robije. 

On se suočava i sa optužbama za višestruko ubistvo iz nehata, ali i optužbama za nanošenje telesnih povreda.

Prema optužnici, koja je podignuta protiv njega, propusti su ozbiljni, ne svode se samo na njegovu grešku što je voz uputio u pogrešnom smeru, već se navodi i da je mogao da vidi voz koji je pogrešno skrenuo i da ispravi svoju kobnu odluku, objavili su grčki mediji.

Železničari su održali dvodnevni štrajk zbog nesreće.

To je najveća železnička nesreća u Grčkoj, a pre ove najveća je bila 1968. godine kada su poginule 34 osobe u nesreći u južnom Peloponezu.  

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()