UAE izdvojili pet miliona dolara za podršku operacijama UN u Pojasu Gaze

Naglašena je neophodnost prekida vatre u Pojasu Gaze i potreba da se obezbedi hitno dostavljanje humanitarne pomoći

03.02.2024. 12:25
  • Podeli:
izbeglički kamp džebalija, gaza, pojas gaze, izrael, palestinci - AP Photo Mahmoud Abo Salamah Tanjug-6553c94167745.webp Foto: AP Photo/Mahmoud Abo Salamah/Tanjug

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) izdvojili su pet miliona dolara za podršku humanitarnim operacijama Ujedinjenih nacija u Pojasu Gaze i podršku višem koordinatoru UN za humanitarnu pomoć i rekonstrukciju za Gazu Sigrid Kag u njenim naporima da ublaži patnje naroda Gaze i poveća isporuku hitne humanitarne pomoći, javila je danas državna novinska agencija WAM.

Ministar spoljnih poslova UAE šeik Abdulah bin Zajed Al Nahjan razgovarao je juče sa Kag u Abu Dabiju o pogoršanju humanitarne krize u Pojasu Gaze, kao i načinima za rešavanje njenih posledica slanjem hitne pomoći u cilju ublažavanja patnje civila.

Naglašena je i neophodnost prekida vatre u Pojasu Gaze i potreba da se obezbedi hitno dostavljanje humanitarne pomoći.

Glavni donatori Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) ranije su obustavili finansiranje Agencije nakon što su se pojavile tvrdnje da je 12 Palestinaca koji su zaposleni u toj agenciji osumnjičeno za umešanost u napade Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

U UNRWA je zaposleno desetine hiljada Palestinaca.

UN su prošle subote saopštile da su zbog optužbi otpustile devet od 12 Palestinaca zaposlenih u UNRWA i obećale da će ih pozvati na odgovornost.

UN su izrazile šokiranost zbog brzog smanjenja finansiranja UNRWA iz nekoliko zapadnih zemalja i naveleda je Pojasu Gaze potrebna hitna pomoć.
Finansiranje su prvo obustavile SAD, a zatim i Kanada, Australija, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Holandija, Švajcarska i Finska.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()