Ukrajinski ministar poljoprivrede podneo ostavku zbog optužbe za korupciju

Ukoliko bude osuđen, može se suočiti s 12 godina zatvora.

25.04.2024. 21:00
  • Podeli:
mikola solski profimedia-662aa803a7608.webp Foto: Profimedia

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski danas je podneo ostavku dok se suočava s krivičnom optužbom za umešanost u nezakonito sticanje državnog zemljišta u vrednosti od više od 7 miliona dolara.

Tužioci tvrde da mogu da povežu Solskog sa nezakonitim radnjama koje su se navodno desile između 2017. i 2021. godine, pre nego što je postao ministar u martu 2022, što Solski poriče.

Nacionalni biro za borbu protiv korupcije saopštio je da se ova optužba odnosi na šemu za sticanje državnog zemljišta u vrednosti od 7,35 miliona dolara i pokušaja da nabavi zemljište od skoro 5 miliona dolara, prenosi Rojters.

Prema navodnoj šemi, zemljište je nezakonito oduzeto dvema državnim firmama i prebačeno ratnim veteranima pod uslovom da ga daju u zakup određenim privatnim firmama, tvrde tužioci.

Solski i njegov advokat rekli su na saslušanju danas da on nije imao koristi od takve šeme, a sud će se sastati sutra da razmotri njegovo hapšenje.

Ukoliko bude osuđen, može se suočiti s 12 godina zatvora.

Solski je prvi javnosti poznat ministar u administraciji predsednika Volodimira Zelenskog koji je optužen za korupciju, a na nekoj od narednih sednica parlamenta njegova pozicija biće razmotrena.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()