Ukrajinski ombudsman: Više od 14.000 ukrajinskih civila u ruskom zarobljeništvu

Kako se navodi, Ukrajina nastavlja rad na povratku 20.000 dece i "desetine hiljada" Ukrajinaca koji se smatraju nestalima

30.06.2024. 21:45
  • Podeli:
harkov ukrajina AP PhotoAndrii Marienko, Fil tanjug-663e24b93efee.webp Foto: AP PhotoAndrii Marienko, Fil Tanjug

Više od 14.000 ukrajinskih civila se nalazi u ruskom zarobljeništvu, rekao je ukrajinski glavni ombudsman Dmitro Lubinec.

On je dodao da je povratak civila, među tri kategorije Ukrajinaca koje su zarobljene - dece, ratnih zarobljenika i civila - "najkomplikovaniji", jer Ukrajina nema opciju razmene i nema pravni proces za njihov povratak, preneo je Interfaks Ukrajina.

Lubinec je takođe napomenuo da Ukrajina nastavlja rad na povratku 20.000 dece i "desetine hiljada" Ukrajinaca koji se smatraju nestalima.

On je komentarisao nedavni povratak 10 civila iz ruskog zarobljeništva, uključujući aktivistu krimskih Tatara i dva sveštenika Ukrajinske grkokatoličke crkve.

Takođe je istakao da je ovo prvi put da je Vatikan učestvovao u naporima za povratak odraslih Ukrajinaca iz zatočeništva, pošto je prethodno Vatikan pomagao samo u povratku ukrajinske dece, navodi Kijev independent.

Razmena zarobljenika počela je 25. juna, saopštio je Koordinacioni štab za postupanje s ratnim zarobljenicima. 

Tog dana je 90 ukrajinskih vojnika vraćeno iz ruskog zarobljeništva, navodi kijevski list i ističe da je do 28. juna 3.310 Ukrajinaca je oslobođeno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()