Umro dva dana pred rođendan: Sin poslednjeg italijanskog kralja sahranjen u Torinu

Savojska kuća je vladala Italijom od ujedinjenja 1861. do 1946. godine

10.02.2024. 21:00
  • Podeli:
sahrana vitorio emanuele savojski - 10 feb 2024 - Fabio Ferrari LaPresse via AP Tanjug-65c7d3b6b372a.webp Foto: Fabio Ferrari/LaPresse via AP/Tanjug

U torinskoj katedrali danas je sahranjen Vitorio Emanuel Savojski, sin poslednjeg italijanskog kralja Umberta II koji je pre nedelju dana preminuo u Ženevi u 87. godini.

Sahrani su prisustvovale brojne evropske kraljevske porodice, uključujući Sofiju od Španije, Alberta II od Monaka i Žana Luksemburškog, a tokom službe pročitana je poruka saučešća pape Franje, prenosi Ansa.

Udovica Vitorija Emanuelea Marina Dorija i sin Emanuele Filiberto poljubili su kovčeg pre nego što je odnet u porodičnu kriptu u bazilici Superga.

Vitorio Emanuele bi 12. februara napunio 87 godina

Savojska kuća je vladala Italijom od ujedinjenja 1861. do 1946. godine, kada su Italijani na institucionalnom referendumu 2. juna glasali za ukidanje monarhije i stvaranje Italijanske Republike.

Mnogi Italijani kralja Umberta II osuđuju zbog saradnje sa fašističkim diktatorom Benitom Musolinijem pre i tokom Drugog svetskog rata, i bekstva iz Rima 1943. kako bi izbegao invaziju nemačke vojske.

Nakon referenduma Umberto II i njegova porodica su otišli ​​u egzil u Švajcarsku.

Ustavna zabrana povratka u Italiju muških naslednika diskreditovane kraljevske porodice ukinuta je 2002. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()