Meteorolog Ristić donosi sedmodnevnu prognozu: Temperatura iznad 15, ali sa kišom

Prosečne maksimalne temperature za drugu polovinu februara su malo iznad 6 stepeni

20.02.2023. 11:09
  • Podeli:
kiša Pixabay-63f346bcc5bfa.webp Foto: Pixabay

Hladnija polovina zime je iza nas, a iako do početka proleća ima gotovo mesec dana, vreme će više biti prolećno nego zimsko.

Prosečne maksimalne temperature za drugu polovinu februara su malo iznad 6 stepeni za gradove u nižim predelima u Srbiji, a u toku naredne sedmice najviše dnevne biće dva ili čak tri puta više od toga.

“Januar ove godine bio je treći najtopliji januar u Evropi od kada se vrše merenja, a videćemo da li će i februar oboriti rekorde. Prema nekim prognozama ovo može biti najtoplija zima u Srbiji ikada. Sigurno su svi koji se greju na drva ili ugalj primetili razliku u odnosu na period od pre 10 godina. Da li je odgovor u klimatskim promenama ili u većoj aktivnosti sunca, videćemo”, smatra meteorolog UNA televizije Srđan Ristić.

Ponedeljak 20.02. 

U ponedeljak se veoma slaba kiša može očekivati ujutru u predelima južno od Save i Dunava i u okolini Beograda, a u toku dana razvedravanje u celoj zemlji i bez padavina.

Prvi deo dana biće vetrovit, a popodne slabljenje severnog vetra. Zbog hladnog vetra se očekuje i blagi pad temperature u odnosu na vikend, ali svakako iznad proseka.

Jutarnja temperatura do 6 stepeni, a najviša dnevna do 15 na zapadu zemlje, u okolini Loznice, dok u drugim gradovima za nekoliko stepeni hladnije.

Utorak 21.02.

U utorak sa više sunčanih perioda i bez kiše. Duvaće umeren severozpadni vetar, sa nešto jačim udarima jedino u Banatu. Minimalna temperatura biće između 3 i 6 stepeni, a samo na jugozapadu zemlje oko nule.

Sa više sunca u toku dana tempetarura raste, maksimalna dnevna u većem delu zemlje iznad 16. Najtoplije biće u Timočkoj krajini, gde se  očekuje čak blizu 20.

Sreda 22.02.

Nastavlja se sunčano, vedro i natprosečno toplo vreme. U toku dana uz prolaz srednje i visoke oblačnosti koja neće doneti padavine. Jutarnja  temperatura do 6 stepeni.

“Najhladnije će biti u Vojvodini i na jugu zemlje sa temperaturom tek malo iznad nule. Mada kako dan bude odmicao, naglo će rasti, u najtoplijem delu dana biće između 14 i 19. Najhladnije na jugozapdu zemlje, a najtoplije na istoku”, navodi meteorolog Ristić.

U sredu pretežno mirno bez vetra, idealan dan za šetnju i boravak u prirodi.

Četvrtak – nedelja

Druga polovina nedelje donosi više oblaka i veću mogućnost za kišu. U četvrtak međutim ostaje pretežno suvo, a u noći između četvrtka i petka kišonosni oblaci sa zapada dolaze u naše predele.

“Stoga, petak će obeležiti oblačnije vreme i kiša. Mada, nema razloga za brigu, kiša će biti slaba, ali svakako ponesite kišobran kada izađete napolje. Za vikend smena sunca i oblaka uz moguće kraće intervale sa padavinama”, navodi meteorolog UNA televizije Srđan Ristić.

I pored više oblaka, kraj nedelje će obeležiti natprosečno toplo vreme, sa temperaturom iznad 15 stepeni.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()