Od dečjih igračaka do medicinske opreme: Plastika štetnija nego što se mislilo

Samo šest odsto hemikalija koje se nalaze u plastici je međunarodno kategorisano.

Autor: Srđan Ristić
17.03.2024. 21:05
  • Podeli:

Poznato vam je koliko je plastika štetna, međutim u najnovijen istraživanju, naučnici su došli do zaključka da hemikalija u tom materijalu ima još više nego što se pre mislilo i da je veliki procenat štetan za ljude. 

U eksperimentu Norveškog instituta bile su uključene različite vrste, od ambalaže za hranu do dečjih igračaka i medicinskih uređaja.

Dok su Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i druge institucije ranije identifikovali 13.000 plastičnih hemikalija, u izveštaju tima evropskih naučnika pronađeno je više od 16.000. Od tog broja, čak četvrtina se smatra opasnim po ljudsko zdravlje i životnu sredinu. 

„Hemijska složenost plastike je veliki problem. Proizvođači zapravo ni ne znaju šta sve  postoji u proizvodu. Oni često izgledaju zaista lepo, šareno i jednostavno, ali su hemijski prilično složeni i štetni“, kaže toksikolog i glavni autor izveštaja o plastici Martin Vagner. 

Izveštaj, koji je finansirao Norveški istraživački savet, dolazi u trenutku kada vlade širom sveta pregovaraju o sklapanju prvog sporazuma za borbu protiv zagađenja plastikom, jer se svake godine proizvede oko 400 miliona tona plastičnog otpada.

Samo šest odsto hemikalija koje se nalaze u plastici je međunarodno kategorisano. 

„Voda za piće je kontaminirana ovim hemikalijama koje se koriste u proizvodnji plastike. Hrana koja je u kontatktu sa plastikom može da bude ugrožena, jer se te hemikalije izliju iz proizvoda u hranu. A tako završe i u ljudskom organizmu. Srećom većina njih nije opasna“, objašnjava koautorka izveštaja o plastici Džejn Munke. 

Iz industrije plastike tvrde da svaki sporazum treba da promoviše recikliranje i ponovnu upotrebu plastike, ali naučnici ističu potrebu za većom transparentnošću o tome od čega je svaki plastični deo napravljen. 

Pregovori o sporazumu za smanjenje zagađenja se nastavljaju u aprilu u Otavi, a krajem godine se očekuje zaključenje dogovora u južnokorejskom gradu Busanu. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()