Dodik: Dokazaćemo apsurde BiH, Sud i Tužilaštvo štite volju stranaca

Dodik je istakao da je izvor prava isključivo u zakonima i to samo ako su objavljeni u Službenom glasniku

22.05.2024. 16:30
  • Podeli:
REAKTOR DODIK 2 25122023-65898b889829d.webp Foto: UNA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je današnjem ročištu u Sudu BiH dokazano da taj sud i Tužilaštvo BiH postupaju van ustavne institucije i brane volju stranaca, na šta ukazuje činjenica da nije prihvaćeno svedočenje Kristijana Šmita, koji je dopisao Krivični zakon, na šta nije imao pravo.

"Ovo je tipični politički proces. Ono što se danas gledalo smuči čoveku prisustvo, nisam verovao u objektivan proces, ali imamo situaciju da je podneta krivična prijava protiv mene i vodi se proces zato što ne poštujem visokog predstavnika, jer smatram da on ne postoji, a oni s druge strane apriori tvrde da on postoji", rekao je Dodik.

Ako visoki predstavnik u BiH postoji ovo je, ističe, bila prilika da to i dokažu tako što će ga pozvati u Sud.

Govoreći o papirima koji su u Sud BiH stigli, a da ih nisu poslali ni tužilaštvo ni odbrana, Dodik kaže da je verovatno sudija trčala po Sarajevu i skupljala ono što im odgovara.

Osvrnuo se i na priču o narko kartelu u BiH, u koju je uključen i ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedin Konaković, rekavši da se sada s pravom može zaključiti da očito postoji dogovor da on štiti Kristijana Šmita, a da Šmit štiti njega. Zato je, dodao je, Šmit ostavio i stare članove CIK-a.

Kako je moguće, upitao je, da domaće tužilaštvo štiti stranca, a nama sudi i preti zatvorom. 

Složio se s izjavom v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića koji je rekao da se kojim slučajem danas probudi neko ko je umro 1944. godine ne bi verovao da u BiH odluke donosi jedan Nemac.

"Kao predsednik Republike Srpske sam dužan da štitim interese Srpske i to je više nego što je visoki predstavnik, pa makar i da je legalan, a nije", kaže Dodik i dodaje da on predstavlja politiku jednog naroda koji je deo Dejtonskog sporazuma.

"Poruka je da će Sud BiH uvek zaštiti strance, a nama će suditi i terati nas po kazamatima".

Istakao je da kao predsednik Republike Srpske nije preglasan o tome ko će biti visoki predstavnik u BiH, jer to pitanje nije bilo na dnevnom redu, niko ga izabrao.

"Ovde se instalira sistem koji bi trebalo da nas nauči da se radi na tome da su Bošnjaci žrtve, da su oni ti koji ovde brinu o BiH, ali mislim da su preterali. Ako misle da srpskom narodu mogu nametati tako nešto, varaju se", poručio je Dodik.

Istakao je da je sve do sada dolazio u Sud BiH i dolaziće da bi dokazali apsurde.

"Živimo u apsurdima, ova priča o BiH se valja u blatu i zato ću doći i sledeći put da se narod i javnost uveri o čemu se ovde radi. Štite strance, a ne građane", naveo je Dodik.

Sva priča je u Dejtonskom sporazumu koji kaže da neku proceduru u UN pokreću Predsedništvo, Savet ministara ili Parlamentarna skupština, što se u poslednjem slučaju nije dogodilo. pa se veruje, kako je kazao. "nekom odrpancu" Denisu Bećiroviću koji govori u ime muslimana.

"Onda se postavlja pitanje ko razbija BiH, ko hoće njen kraj. Ona se svakako već raspala, raspašće se i ovaj sud i na staklenim nogama postavljena pravna struktura u BiH", poručio je Dodik.

Istakao je i da OHR nema nikakvog značaja u BiH, nije pravni institut, a oni su ga pretvorili u vladu i institut vlasti. "Po Dejtonskom sporazum OHR nije ništa. nema nikakav autoritet za domaće faktore u BiH. Muslimani to prihvataju samo zato što je protiv Srba i zato sam ja u sudnici", naveo je Dodik i istakao da je izvor prava isključivo u zakonima i to samo ako su objavljeni u Službenom glasniku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()