Dodik o godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma: Obeležavamo dan međunarodnog priznanja

Predsednik Republike Srpske je istakao da državna zajednica BiH već 28 godina pokazuje nesposobnost da funkcioniše

21.11.2023. 13:03
  • Podeli:
milorad dodik, 21 nov 2023 - foto Srna Borislav Zdrinja (1)-655c9b8196912.webp Foto: Srna/Borislav Zdrinja

Republika Srpska danas obeležava datum parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, obeležava dan svog međunarodnog priznanja, rekao je predsednik Srpske Milorad Dodik i poručio da je Dejtonski sporazum međunarodni i time sastavni deo međunarodnog prava. 

"Republika Srpska je kroz SRЈ potpisala Opšti okvirni sporazum i sve anekse, što je kasnije poslužilo Venecijanskoj komisiji da utvrdi da Republika Srpska ima međunarodno priznat status, jer je potpisinica međunarodnog ugovora i kao takva je pozvana da sa drugom stranom - FBiH, menja određene odredbe tog sporazuma, ali to se nije desil", rekao je Dodik.

On je istakao da državna zajednica BiH već 28 godina pokazuje nesposobnost da funkcioniše, za razliku od Republike Srpske koja je sposobna da funkcioniše uprkos pritiscima i napadima.

"Republika Srpska je dala tada svoja ovlašćenja SRЈ da u njeno ime potpiše Opšti okvirni sporazum. Taj sporazum je potpisala SRЈ, Hrvatska i tada nepostojeća Republika BiH koju je predstavljao Alija Izetbegović koji nije imao legitimitet ni Srba, ni Hrvata", naveo je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da je Republika Srpska opstala uprkos kontinuiranom pritisku.

Foto: Srna/Borislav Zdrinja

"Danas je Rusija, kao jedan od svedoka parafiranja i potpisa Dejtonskog sporazuma, potvrdila da se radi o nesnošljivim i antidejtonskim pritiscima onoga što zovemo kolektivni Zapad, predvođen SAD i Velikom Britanijom. Republika Srpska od Dejtona nema nijednu godinu u kojoj bi mogla da se posveti razvoju i stabilnosti", kazao je Dodik.

On je istakao da se BiH nalazi u kolonijanom statusu i da kolonijalni upravnici koji stoluju u Sarajevu pokušavaju kroz razne mahinacije da dovedu Srpsku u poziciju prazne ljušture koja ne bi imala smisao.

"To se najbolje vidi kroz proces koji se pokušava provesti kroz proces javne imovine. Јavna imovina po Dejtonskom sporazumu pripada entitetima", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da se "kolonijalna uprava, predvođena američkim ambasadorom, služi lažima", podsećajući da je Republika Srpska donela odluku da se njeni zvaničnici neće sastajati sa osobljem američke Ambasade koje, kako kaže, podriva ustavni poredak i ruši BiH.

Dodik je istakao da se danas za kršenje Dejtonskog sporazuma optužuju oni koji oduvek brane slovo ovog sporazuma.

"Vidimo na koji način se vrši satanizacija Republike Srpske. Da li je moguće da se sve i jedno rukovodstvo Republike Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima satanizuje i kriminalizuje do mere progona kroz razne međunarodne, pa i loklane pravosudne institucije. Gotovo da nije bilo važnog političara u Srpskoj u ovih 28 godina da nije imao problem sa međunarodnom kolonijalnom upravom. Zato ova naša borba predstavlja borbu protiv kolonijalne uprave ovde", naglasio je predsednik Republike Srpske.

Foto: Srna/Borislav Zdrinja

Dodik je rekao da "vrhunac svega predstavlja neklegitimni privatni visoki predstavnik".

"Sve oko visokih predstavnika u prošlosti je bilo potpuno nakaradno, osim prvog koji je imenovan na predviđen način", naveo je Dodik i podsetio da je pitanje viskog predstavnika regulisano Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

Dodik je poručio da Republika Srpska ne planira secesiju, ali da će se BiH sama mirno raspasti.

"Nametanje visokog predstavnika smatramo korakom bliže mirnom razlazu BiH i BiH će, nažalost, imati epilog mirnog razlaza", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()