Dodik: RS nema nameru da deli nepokretnu imovinu sa BiH

Pitanje imovine je rešeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom, poručio predsednik RS

27.12.2022. 16:02
  • Podeli:
Milorad Dodik_Foto Dejan Rakita Pixsell (1)-6399e5a9e3ee5.webp Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Pitanje nepokretne imovine Republike Srpske rešeno je Dejtonskim sporazumom i Ustavom, i RS nema nameru da tu imovinu deli sa Bosnom i Hercegovinom, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Pitanje imovine je rešeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom i nemamo nameru da tu imovinu delimo sa BiH, niti nam se ona može oteti antidejtonskim nasiljem i protivustavnim odlukama Ustavnog suda", napisao je Dodik na Tviteru.

Prema njegovim rečima, u tome "nikada neće uspeti nijedan sud, pa ni ovaj njihov koji nije naš", aludirajući na Ustavni sud BiH.

Kako prenosi N1, Dodik je naveo da podržava Narodnu skupštinu RS u donošenju Zakona o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti, koji, kako je rekao, nije ni protivustavan niti u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Narodna skupština RS danas bi trebalo ponovno da usvaji Zakon o nepokretnoj imovini.

Ustavni sud BiH je 22. septembra, na zahtev šest delegata Doma naroda BiH, utvrdio je da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja se odnosi na nepokretnu imovinu, podseća Beta.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit suspendovao je Zakon o nepokretnoj imovini, koji je Narodna skupština RS ranije usvojila.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()