Sijarto: Bez stabilne Republike Srpske nema stabilnog Zapadnog Balkana

Naglašeno je da bi politički pristup članica EU prema zemljama regiona trebalo da počiva na uvažavanju i poštovanju

04.04.2024. 21:59
  • Podeli:
peter sijarto, radovan višković - 4 april 2024 - foto tanjug srna borislav zdrinja-660f06949e4a3.webp Foto: TANJUG/SRNA/BORISLAV ZDRINJA

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je večeras da je politička strategija Mađarske da vodi odgovornu dobrosusedsku politiku koja podrazumeva da bez brzog razvoja i stabilne Republike Srpske, celokupni region Zapadnog Balkana ne može da bude stabilan, niti može da se razvija.

"Zbog toga smatramo da je podrška Republici Srpskoj u najboljem interesu Evropske unije", rekao je Sijarto za RTRS, dodajući da je podrška Mađarske Srpskoj nedvosmislena.

On je naglasio da bi politički pristup članica EU prema zemljama Zapadnog Balkana trebalo da počiva na uvažavanju i poštovanju, a ne na, kako je naveo, kritici, pritiscima i pretnjama liderima i državama.

Dodao je da su mađarska preduzeća, koja će sutra učestvovati na Ekonomskom forumu u Banjaluci, zainteresovana za ulazak na tržište Republike Srpske koje ima veoma dobre uslove za investiranje i poslovanje.

"Dve vlade imaju dobre odnose, nema otvorenih pitanja između Mađarske i Srpske i to je veoma važno za ulazak ovih preduzeća na tržište Srpske", rekao je Sijarto, istakavši da dobri odnosi počivaju i na ličnim odnosima predsednika Srpske Milorada Dodika i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Dodao je da je Republika Srpska veoma pouzdan partner sa kojim poslovanje ima smisla i sa kojim nema iznenađenja u saradnji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()