Srce heroja jače od smrti, reči pilota Pavlovića 25 godina svi pamte: Nećete vi da ginete, deco, ja ću!

Delovi pogođene letelice kojom je pilotirao Pavlović pali su u Bujačić, predgrađe Valjeva.

04.05.2024. 15:22
  • Podeli:
milenko pavlović screenshot yt RTS-6636361a05dd5.webp Foto: Screenshot YT RTS

Pre 25 godina, braneći nebo nad Valjevom, u borbi protiv 16 aviona NATO-a herojski je izgubio život pilot Milenko Pavlović.

U "migu-29" s neispravnim radarom Milenko Pavlović, komandant 204. lovačkog avijacijskog puka Vojske Jugoslavije, borio se protiv eksadrile NATO-a. Braneći Valjevo, "Krušik" i svoje mlađe kolege dao je život. Sećanje na herojski podvig ne bledi.

Komandu da poleti dobio je jedan od mlađih oficira. Međutim, Pavlović je tražio da po svaku cenu spreči mlađeg kolegu kako bi sam stao u odbranu neba nad Valjevom.

Tada je prišao avionu i rekao: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!"Izvukao je iz kokpita mladog pilota i poleteo put rodnog kraja.

Milenkov let je trajao oko dvanaest minuta. Kada su ga iz operativnog centra upitali da li vidi neprijateljski avion, on je odgovorio: "Vidim ih, ali vide i oni mene!"

Zavladao je tajac, a pre nego što je iščezao sa radara njegove poslednje reči bile su: "Imaju me!"

Delovi pogođene letelice kojom je pilotirao Pavlović pali su u Bujačić, predgrađe Valjeva.

Sahranjen je 6. maja 1999. na Novom bežanijskom groblju. Glavna ulica u Batajnici, koja vodi od centra sela do aerodroma nosi ime pukovnika Milenka Pavlovića.

Vojni aerodrom Batajnica od 2019. godine nosi naziv "Vojni aerodrom pukovnik pilot Milenko Pavlović".

U njegovom rodnom mestu, Gornjem Crniljevu kod Osečine, u spomen-kompleksu koje nosi ime - "Milenko Pavlović" u Gornjem Crniljevu kod Osečine, u muzejskoj postavci su njegove lične stvari, prenosi RTS.

Posmrtno je unapređen u čin pukovnika. Za života bio nosilac brojnih odlikovanja.

Posthumno su mu dodeljeni zlatna letačka značka, orden za hrabrost i oreden Svetog vladike Nikolaja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()