Služen parastos jadovničkim žrtvama

Molitveno okupljanje na Velebitu 15. godinu zaredom organizuje Udruženje "Jadovno 1941" iz Banjaluke, uz blagoslov episkopa gornjokarlovačkog Gerasima

29.06.2024. 13:20
  • Podeli:
sveća sahrana Vladislav Ribnikar Tanjug MILOŠ MILIVOJEVIĆ-6454fcbe12fa8.webp Foto: Tanjug/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Parastos jadovničkim žrtvama povodom Dana sećanja na Jadovno 1941. godine kada je u tom kompleksu logora za vreme Nezavisne Države Hrvatske na najsvirepiji način ubijeno više od 40.000 uglavnom Srba i Jevreja, služen je na Velebitu kod Šaranove jame.

Obeležavanju Dana sećanja prisustvuju pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Nebojša Vidaković, predstavnici Udruženja "Jadovno 1941", potomci i poštovaoci žrtava sa područja Republike Srpske, Srbije i regiona, prenela je Srna.

Nakon parastosa, učesnici molitvenog okupljanja uputiće se prema selu Smiljan, rodnom mestu poznatog srpskog naučnika Nikole Tesle, i prema crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

Zatim će nastaviti prema manastiru Medak gde će biti organizovano posluženje za učesnike Sabranja odakle je predviđen povratak kućama.

Molitveno okupljanje na Velebitu 15. godinu zaredom organizuje Udruženje "Jadovno 1941" iz Banjaluke, uz blagoslov episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Okupljanje je odobrila je Policijska stanica Gospić, čiji pripadnici obezbeđuju skup.

U kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag u Drugom svetskom ratu za 132 dana ubijeno je najmanje 40.123 ljudi.

U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i decu u Drugom svetskom ratu.

Dan sećanja na Jadovno uvršten je u kalendar obeležavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()