Borelj: EU nije obustavila pomoć UNRWA, bilo je mnogo dezinformacija

Neke članice jesu suspendovale, ali vrlo malo njih je to uradilo, kaže Borelj

03.02.2024. 20:35
  • Podeli:
unrwa profimedia-65b7c4a3d3396.webp Foto: Profimedia

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je danas da Evropska komisija nije obustavila finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), ističući da je bilo mnogo dezinformacija o ovom pitanju u poslednje vreme.

"Da razjasnim jednu stvar: Evropska komisija, ili ako hoćete, Evropska unija, nije suspendovala finansiranje UNRWA. Pre nekoliko dana dogodilo se 'efekat grudve snega' da svi obustavljaju finansiranje, i pošto su svi to uradili, onda navodno moramo i mi tako", rekao je Borelj, kako je objavljeno na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS)

On je dodao da se danas u Briselu razgovaralo o situaciji u Gazi i o optužbama na račun dela osoblja UNRWA, da su učestvovali u napadu na Izrael 7. oktobra.

"Diskutovali smo o finansiranju UNRWA, u svetlu optužbi protiv nekih njihovih članova. Zemlje članice su pozdravile brze mere koje je preuzela UNRWA i pokrenula istragu, pokazavši koliko ozbiljno UN shvata ovo pitanje. Očekujemo izveštaj, koji bi trebalo da se donese brzo i efikasno", poručio je Borelj i dodao da u UN žele više da znaju kako radi UNRWA, zbog čega je pozvao šefa te organizacije, Filipea Lazarinija na sledeći sastanak šefova diplomatija evropskog bloka, 12. februara.

Dodao je i da je bilo mnogo dezinformacija.

"Nemačka nije suspendovala pomoć, Francuska, Španija, takođe. Neke članice jesu suspendovale, ali vrlo malo njih je to uradilo. Neki su samo preduzeli mere predostrožnosti, ali nisu obustavili finansiranje", otkrio je Borelj.

Šef diplomatije EU rekao je da ne postoji zamena za UNRWA, koja je odigrala, kako je rekao, ključnu ulogu u podršci palestinskim izbeglicama, ne samo u Gazi, već i u Libanu, Jordanu i na Zapadnoj obali.

"UNRWA hrani dva miliona ljudi, vrši 30.000 lekarskih intervencija svaki dan, pruža obrazovanje za više od 400.000 đaka", rekao je Borelj.

On je rekao da se u Gazi odigrava humanitarna katastrofa i da je rat naterao stotine hiljada ljudi da se pomere na jug Gaze i dodao da "sada, kada su na jugu, bombarduje se i jug, i to stvara vrlo opasnu humanitarnu situaciju".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()