Hamas spreman da oslobodi taoce: Porodice otetih traže sastanak sa Netanjahuom

Portparol porodica rekao je da planiraju da se okupe na centralnom trgu u Tel Avivu, prenosi AP.

28.10.2023. 12:56
  • Podeli:
američki taoci reuters izrael-6532b5e4d9640.webp Foto: Reuters

Palestinski militantni pokret Hamas je spreman da oslobodi sve civilne taoce, ali ne i zarobljene izraelske vojnike, za čije oslobađanje očekuje pregovore i međusobnu razmenu zarobljenika sa Izraelom, izjavio je za RIA Novosti Musa Abu Marzuk, jedan od lidera militanata.

Hamas neće da pusti vojnike, samo u razmenu

On je pojasnio da Hamas taoce deli u dve kategorije: jedno su nevini civili koji će biti oslobođeni i na njima nema krivice, a drugi su vojnici, odnosno za njihovo oslobađanje su potrebni pregovori i razmena zarobljenika.

"Zarobili smo na stotine vojnog osoblja", dodao je Marzuk.

Porodice talaca, koje militanti Hamasa drži u Pojasu Gaze, upozorile su da će početi proteste, ako se danas sa njima ne sastanu izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Joav Galant.

Portparol porodica rekao je da planiraju da se okupe na centralnom trgu u Tel Avivu, prenosi AP.

Oni žele sastanak zbog povećane bojazni za svoje najmilije, nakon što je Izrael pojačao napade na Pojas Gaze tokom protekle noći.

Porodice brinu za živote otetih

Tvrdnja izraelske vojske da gađa podzemnu infrastrukturu Hamasa izazvala je strah među porodicama da vojni lideri ne brinu mnogo za živote talaca, za koje se veruje da se nalaze unutar tih tunela.

Izrael je 7. oktobra bio podvrgnut do tada nezabeleženom raketnom napadu iz pojasa Gaze u okviru operacije "Poplava Al-Aksa" koju je najavilo vojno krilo palestinskog militantnog pokreta Hamas. 

Nakon toga, militanti su ušli u granična područja na jugu Izraela, gde su otvorili vatru i na vojsku i na civile, a takođe su uzeli taoce.

U Izraelu je, prema lokalnim vlastima, poginulo više od 1.400 ljudi, uključujući 300 vojnika, a više od 5 hiljada je ranjeno.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju "Gvozdeni mačevi" protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Broj žrtava u ovim napadima na palestinsku enklavu, prema lokalnom Ministarstvu zdravlja, premašio je 7.300  ljudi, a preko 18.000 je povređeno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()