Platforma X nije sarađivala sa australijskim regulatorom, mora da plati 380.000

Ovo nije prvi sukob između australijskog regulatora i platforme X koja je u vlasništvu najbogatijeg čoveka sveta Ilona Maska.

04.10.2024. 23:30
  • Podeli:
Ilon Mask platforma x shutterstock-66ffbe6e6c1f5.webp Foto: Shutterstock

 Australijski sud potvrdio je danas da platforma X mora da plati kaznu od približno 380.000 evra zbog toga što nije sarađivala sa tamošnjim regulatorom koji je tražio informacije o tome kako se ova društvena mreža bori protiv zlostavljanja dece.

U presudi se navodi da je X u obavezi da obavesti regulatora bezbednosti na internetu šta preduzima da se na toj mreži ne pojavljuje materijal koji prikazuje seksualnu eksploataciju dece, prenosi Rojters.

Da je sud prihvatio argumente platforme X, u Australiji bi se stvorio opasan presedan na osnovu koga bi strana kompanija spajanjem sa drugom stranom kompanijom mogla da izbegne regulatorne obaveze u zemlji, izjavila je australijska komesarka za internet bezbednost Džuli Inman Grant nakon presude.

Ovo nije prvi sukob između australijskog regulatora i platforme X koja je u vlasništvu najbogatijeg čoveka sveta Ilona Maska. 

Regulator je ranije ove godine naredio mreži X da ukloni video-snimke koji prikazuju napad nožem na biskupa u Australiji.

Kompanija X je osporila ovu naredbu na sudu i argumentovala time da regulator u jednoj zemlji ne treba da odlučuje o tome šta korisnici širom sveta treba da vide na internetu, a sam Mask je ovaj postupak označio kao cenzuru. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()