Izraelska vojska rasporedila vojnu tehnologiju sa veštačkom inteligencijom u Gazi

Izraelska vojska je koristila optički nišan sa AI

10.02.2024. 13:19
  • Podeli:
izraelska vojska AP PhotoTsafrir Abayov via Tanjug-65c7688de3f80.webp Foto: AP PhotoTsafrir Abayov via Tanjug

Izraelska vojska je prvi put rasporedila vojnu tehnologiju sa veštačkom inteligencijom (AI) u sukobima u Gazi, što je izazvalo strah od upotrebe autonomnog oružja u modernom ratovanju.

Rastući broj civilnih žrtava pokazuje da je potreban mnogo veći nadzor nad upotrebom novih oblika vojne tehnologije, izjavila je Meri Verem, stručnjak za oružje u Hjuman rajts voču, prenela je Al Džazira.

"Sada se suočavamo sa najgorom mogućom situacijom smrti i patnje koju danas vidimo - nešto od toga donosi nova tehnologija", rekla je Verem.

Izraelski vojnik, AP PhotoTsafrir Abayov via Tanjug

Izraelska vojska je koristila optički nišan sa AI, koji je napravio izraelski startap Smart šuter, koji je pričvršćen za oružje kao što su puške i mitraljezi.

Više od 150 zemalja u decembru je podržalo rezoluciju UN kojom se identifikuju "ozbiljni izazovi i zabrinutosti" oko nove vojne tehnologije i "veštačke inteligencije i autonomije u sistemima naoružanja".

Hamas: Izraelska ofanziva na Rafu izazvaće desetine hiljada žrtava

Palestinska organizacija Hamas upozorila je danas da bi napad izraelske vojske na grad Rafa na krajnjem jugu Pojasa Gaze doveo do "desetina hiljada mrtvih i povređenih".

Hamas u saopštenju navodi da bi svaka vojna akcija imala "katastrofalne posledice", prenosi Tajms of Izrael.

Ta grupa ističe da će "američku administraciju, međunarodnu zajednicu i izraelsku okupaciju" smatrati odgovornim ako se to dogodi.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je nedavno saopštio da je naredio trupama da se pripreme za ulazak u Rafu, koja je prepuna raseljenih Palestinaca.

Netanijahu je juče rekao da je naredio vojsci i odbrambenim zvaničnicima da pripreme planove za evakuaciju palestinskog civilnog stanovništva sa juga Pojasa Gaze, uključujući Rafu.

Sjedinjene Američke Države su prethodno upozorile Izrael da bi vojna ofanziva na Rafu, bez odgovarajućeg planiranja, bila "katastrofa".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()