NATO: Više od 500.000 vojnika u povišenoj pripravnosti

Portparolka NATO je navela da je važno da saveznici i dalje imaju sposobne oružane snage da zaštite teritoriju Alijanse i stanovništvo

22.07.2024. 22:30
  • Podeli:
nato reuters-65b17a05c9d81.webp Foto: Reuters

Portparolka NATO-a Farah Dahlalah izjavila je da je Alijansa od 2014. godine prošla kroz najznačajniju transformaciju u svojoj kolektivnoj odbrani u jednoj generaciji, navodeći da je trenutno 500.000 vojnika u povišenoj pripravnosti. 

 „Implementirali smo najsveobuhvatnije planove odbrane od Hladnog rata, sa trenutno više od 500.000 vojnika u povišenoj pripravnosti", rekla je ona za CNN.

Navela je da je važno da saveznici i dalje imaju sposobne oružane snage da zaštite teritoriju Alijanse i stanovništvo.

Dahlalah je dodala da je način na koji se vojno osoblje regrutuje i obučava odluka pojedinačnih zemalja i da oko trećina članica NATO-a ima neki oblik obavezne vojne službe, ali da NATO kao Alijansa ne propisuje obaveznu vojnu službu. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()