Sijarto: Sada nije vreme da EU sankcioniše izraelske naseljenike

Ocenio je da bi takav korak "stvorio dodatne napetosti i produžio kontra-terorističke operacije"

07.02.2024. 17:38
  • Podeli:
profimedia-0730731600 Peter Sijarto-63bd5277b4746.webp Foto: Profimedia

Sada definitivno nije vreme da Evropska unija posluša apele da se sankcionišu izraelski naseljenici, izjavio je danas u Njujorku mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto i ocenio da bi takav korak "stvorio dodatne napetosti i produžio kontra-terorističke operacije".

Govoreći o predlogu EU da se sankcionišu određeni izraelski naseljenici i o odluci Mađarske da to blokira, Sijarto je rekao da u poslednjih 10 godina "nikada nije doživeo tako preterano emotivnu debatu koja se pretvorila u lične napade" kao što je to bila rasprava o Bliskom istoku održana prošlog vikenda u Savetu za spoljne poslove EU, prenosi agencija MTI.

"Jasno je da u Evropi postoji ozbiljan anti-izraelski stav. Mnogi to podržavaju. Možemo da vidimo nagli porast antisemitskih zločina i porast anti-izraelskih demonstracija u zapadnoj Evropi, kao i ovde, u Sjedinjenim Državama", rekao je Sijarto.

On je naveo da je "Izrael bio žrtva brutalnog terorističkog napada" i da je sprovodio "protivterorističke operacije koje su uključivale zaštitu civila i oslobađanje talaca".

"Štaviše, mora se učiniti sve što je moguće da se spreči eskalacija", upozorio je šef mađarske diplomatije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()