Šolc: Nismo u ratu sa Rusijom

Šolc je takođe saopštio da bi Ukrajina mogla uskoro da se suoči sa ozbiljnom nestašicom oružja i municije, uprkos pomoći Zapada

08.02.2024. 10:20
  • Podeli:
šolc putin profimedia-0679013830-6389ec163dbc5.webp Foto: Profimedia

SAD i Evropska unija suprotstaviće se svim pokušajima da se NATO uvuče u sukob u Ukrajini, piše nemački kancelar Olaf Šolc u članku za američki list "Vol strit džurnal".

"Mi ne smatramo da smo u ratu sa Rusijom i ne tražimo konfrontaciju sa njom", naveo je Šolc.

Istovremeno je dodao da zemlje NATO treba da obezbede "efikasnost kolektivne odbrane i bezbednosti". Kao primer je naveo poštovanje kriterijuma da zemlje izdvajaju dva odsto BDP-a za vojne troškove, pokretanje programa za stvaranje zajedničke evropske PVO "Nebeski štit", kao i planove Nemačke da rasporedi borbenu brigadu u Litvaniji.

Šolc je takođe saopštio da bi Ukrajina mogla uskoro da se suoči sa ozbiljnom nestašicom oružja i municije, uprkos pomoći Zapada.

Ranije je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao da je najvažniji zadatak Evrope da spreči vojni sukob između NATO i Rusije zbog Ukrajine. Kako je rekao, ako se u tome ne uspe, to će "značiti početak trećeg svetskog rata".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()