Šolc zabrinut: Esktremni desničari jačaju u Nemačkoj

Šolc je izrazio svoju zabrinutost na 79. godišnjicu oslobađanja Aušvica

27.01.2024. 09:28
  • Podeli:
olaf šolc, 22 okt 2023 - Hendrik Schmidt Pool Photo via AP Tanjug-6547ed4931a08.webp Foto: Hendrik Schmidt/Pool Photo via AP/Tanjug

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je zabrinutost zbog porasta ekstremno desničarskih tendencija u Nemačkoj, 79 godina nakon što je oslobođen nacistički koncentracioni logor Aušvic.

"Stalno se pojavljuju novi izveštaji o neonacistima i njihovim tajnim mrežama", rekao je Šolc u video snimku povodom sećanja na dan kada su 27. januara 1945. godine sovjetske trupe oslobodile Aušvic.

Šolc je istakao da desničarski populisti u Nemačkoj istovremeno postaju sve aktivniji i, kako je naveo, raspiruju strah i podstiču mržnju.

Nemački kancelar je istakao da se to ne sme dozvoliti, preneo je Rojters.

Šolc je takođe pozdravio odluku Saveznog Ustavnog suda o ukidanju državnog finansiranja za malu krajnje desničarsku stranku Hajmat u narednih šest godina.

U Nemačkoj se ovoga meseca održavaju demonstracije protiv krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD), čija popularnost raste, nakon što je objavljeno da su dva člana rukovodstva te stranke učestvovala na sastanku u novembru na kojem su izneti planovi za masovnu deportaciju migranata iz Nemačke.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()