Veliko iznenađenje u autobusu na granici: Na Horgošu sprečeno krijumčarenje zmija i kornjače

potvrđeno je da se radi o životinjama koje su na listi vrsta zaštićenih CITES Konvencijom

29.04.2024. 14:31
  • Podeli:
granični prelaz horgoš, granica, granična policija, carina, 29 dec 2023 - foto Tanjug VOJNET Aleksandra Orlić (1)-65912020748a6.webp Foto: Tanjug/VOJNET/Aleksandra Orlić

Carinici u saradnji sa policijom sprečili su pokušaj krijumčarenja tri jedinke zaštićenih vrsta zmija i jedne zaštićene kornjače, saopštila je danas Uprava carina Republike Srbije.

Slučaj je otkriven u subotu kada je na red za kontrolu na ulazu u zemlju pristigao autobus, koji je saobraćao na relaciji Nemačka-Grčka.

Kako se navodi u saopštenju, iako su i putnici i vozači rekli da sa sobom nose samo lični prtljag, carinici su tokom kontrole ispod zadnjeg reda sedišta najpre pronašli kutiju od stiropora, sa tri platnene vreće u kojima su se nalazili reptili.

Potom je iznad sedišta, u boksu za ručni prtljag, pronađen i terarijum sa jednom živom kornjačom.  

Iz kancelarije za sprovođenje CITES Konvencije Ministarstva zaštite životne sredine potvrđeno je da se radi o životinjama koje su na listi vrsta zaštićenih CITES Konvencijom.

Reč je o dve jedinke Zelenog aborelnog pitona ''Morelia virdisa'', jednom primerku Smaragdne aborelne boe ’’Corallus caninus’’ i jednom primerku Ruske kornjače ''Testudo horsfieldii''.

Krijumčarene životinje su odmah predate Graničnoj veterinarskoj inspekciji radi zbrinjavanja u ZOO vrtu Palić.

Jedan od vozača, koji se izjasnio da je zmije preuzeo kao pošiljku, kao i jedan od putnika koji se javio kao vlasnik kornjače, predati u dalju nadležnost policije i tužilaštva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()