Zaharova: Ako želite da spasite svet, razgovarajte o Putinovim predlozima

Švajcarska je domaćin samita u odmaralištu Birgenstok na jezeru Lucern

15.06.2024. 15:42
  • Podeli:
zaharova-anadolija (1)-641490ba5f493.webp Foto: Anadolija

Učesnici konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj moraju da razgovaraju o mirovnim predlozima koje je izneo ruski predsednik Vladimir Putin, ukoliko žele da "spasu svet", rekla je danas portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

"Ukoliko želite da spasite svet, razgovarajte o Putinovom predlogu. Ruski predsednik rekao je sve i ukazao je na realan put ka miru. Samo oni koji ne žele mir to ne vide i ne shvataju", naglasila je Zaharova.

Nešto ranije je ruski lider izneo mirovne predloge za rešenje sukoba u Ukrajini, uključujući priznanje statusa Krima, takozvane Luganske Narodne Republike, takozvane Donjecke Narodne Republike, Zaporožja i Hersona, konsolidaciju statusa nesvrstane i nenuklearne Ukrajine, demilitarizaciju i ukidanje antiruskih sankcija, podseća ruska novinska agencija TASS.

Švajcarska je domaćin samita u odmaralištu Birgenstok na jezeru Lucern, gde učestvuje više od 50 šefova država i vlada, uključujući ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Samitu će prisustvovati stotinak delegacija, uključujući evropske organizacije i UN.

Samitu će prisustvovati i američka potpredsednica Kamala Haris, dok Turska i Saudijska Arabija šalju šefove diplomatija, a Brazil, Indija i Južnoafrička Republika biće zastupljene na nižim nivoima.

Kina, poput Rusije, neće prisustvovati konferenciji jer smatra da je za početak bilo kakvog mirovnog procesa potrebno učešće Moskve i Kijeva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()