Zaharova: SAD neće moći da izbegnu odgovornost za napade na Rusiju američkim oružjem

Putin je predočio da Rusija može da isporučuje svoje dalekometno oružje u delove sveta iz kojih mogu da se izvode napadi na zemlje koje snabdevaju oružjem Ukrajinu.

07.06.2024. 11:46
  • Podeli:
marija-zaharova-reuters-1667850619473.webp Foto: Reuters

Zvanični Vašington neće moći da izbegne odgovornost zbog toga što je dozvolio Ukrajini da američkim oružjem napada ciljeve unutar teritorije Ruske Federacije, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Oni neće moći da izbegnu odgovornost služeći se lažima i licemerjem", rekla je Zaharova na brifingu za novinare, prenosi RIA Novosti.

Prema njenim rečima samo nekoliko časova nakon što im je američki državni sekretar Entoni Blinken dozvolio da napadaju ciljeve na ruskoj teritoriji oružane snage Ukrajine su gađale stambene četvrti Belgoroda koristeći američke raketne projektile Himars.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da odgovor na isporuke Ukrajini dalekometnog naoružanja može biti asimetričan i najavio da će Rusija razmisliti o toj opciji.

Putin je predočio da Rusija može da isporučuje svoje dalekometno oružje u delove sveta iz kojih mogu da se izvode napadi na zemlje koje snabdevaju oružjem Ukrajinu.

"Moskva je zatražila da se 14. juna održi sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog toga što su zapadne zemlje dozvole zvaničnom Kijevu da izvodi napade na teritoriji Rusije", saopštilo je na svom Telegram kanalu rusko diplomatsko predstavništvo pri UN.

Pozivajući se na američke zvaničnike, Vol strit džrnal je preneo, da su SAD dale Ukrajini dozvolu za napade ciljeva na teritoriji Rusije višecevnim raketnim bacačima Himars, raketnim sistemima GMLRS i teškim artiljerijskim oruđem, ali zabrana i dalje važi za taktičke balističke rakete ATACMS.

Oglasili su se i Norveška i Finska koje su takođe Ukrajini dale zeleno svetlo da gađaju mete na teritoriji Rusije uz obrazloženje da je to "u skladu sa pravom Kijeva na odbranu".

Prethodno je i Velika Britanija saopštila da je dozvolila Ukrajini da koristi rakete Storm Shadow za napade ciljeva na teritoriji Rusije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je ranije izjavio da "Ukrajina ima pravo da napada vojne ciljeve na teritoriji Rusije".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()