Zelenski pozvao Ukrajince da prave dronove za ukrajinsku vojsku kod kuće

Smatra da bi domaći dronovi pravili prekretnicu u ratu

14.01.2024. 14:53
  • Podeli:
hrvatski dronovi kamikaze  Foto MORH F. Klen-64108d577d92b.webp Foto: MORH /F. Klen

Građani Ukrajine treba da završe onlajn kurseve i počnu da sastavljaju dronove od kuće za potrebe ukrajinske vojske, rekao je zamenik ukrajinskog premijera Mihail Fedorov.

On je rekao da je cilj predsednika Volodimira Zelenskog da se ove godine proizvede milion dronova ostvariv uz pomoć građana.

Prema njegovim rečima, male bespilotne letelice /FPV/ predstavljaju prekretnicu u ratu dve zemlje, prenosi "Raša tudej".

Otkako su borbe počele u februaru 2022. godine, kijevska Vlada je uklonila mnoge pravne prepreke sa kojima se suočavaju proizvođači dronova, a firme u zemlji trenutno povećavaju proizvodnju, rekao je ministar.

"Međutim, bilo koja osoba koja je udaljena od prve linije takođe može pomoći Ukrajini da poveća svoj arsenal dronova tako što će završiti inženjerski kurs koji vas uči kako da sastavite FPV dron od sedam inča /17 centimetara/ kod kuće", objasnio je Fedorov.

On je dodao da onlajn program obezbeđuje predavanja, Zoom konferencije sa stručnjacima, spisak komponenti i obaveznih alata i materijala potrebnih za izradu bespilotne letelice, kao i pristup inženjerskoj zajednici za savete i pitanja.

"Novi kurs počinje svake dve sedmice i potpuno je besplatan. Učesnici u programu su već sastavili oko stotinu dronova, od kojih je 80 odsto bilo u ispravnom stanju, što je dobar rezultat", naglasio je Fedorov.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()