Au, kakve pare: Porez na imovinu superbogatih bi mogao da donese više od dve hiljade milijardi dolara

Postizanje sporazuma bi ipak moglo da traje godinama, delimično i zbog otpora nekih zemalja G20

19.08.2024. 12:56
  • Podeli:
novac-dolari-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Ako bi vlade širom sveta primenile španski model oporezivanja superbogatih, mogle bi da prikupe više od dve hiljade milijardi (dva biliona) dolara na globalnom nivou, navodi se u izveštaju grupe aktivista Taks džastis netvork (Tax Justice Network).

Španska vlada predvođena socijalističkim premijerom Pedrom Sančezom je krajem 2022. uvela privremeni porez na bogatstvo pojedinaca čiji imetak je procenjen na više od tri miliona evra, a pretpostavlja se da se ova mera odnosi na 0,5 odsto najbogatijih u Španiji.

Ako bi se takav porez primenio i na ostatak sveta, na globalnom nivou bi doneo 2,1 bilion dolara godišnje, prenosi Gardijan.   

Četiri zemlje Grupe 20 najvećih ekonomija sveta, konkretno Brazil, Nemačka, Španija i Južna Afrika, potpisale su ranije ove godine predlog za uvođenje poreza od najmanje dva odsto za 3.000 milijardera u svetu kojim bi se obezbedila sredstva za borbu protiv siromaštva i klimatske krize.

Ministri iz pomenutih država navode da bi uvođenje poreza milijarderima smanjilo globalnu nejednakost i pomoglo svetu da se izbori sa šokovima pandemije, klimatske krize i vojnih sukoba u Evropi i na Bliskom istoku.

"Vreme je da se međunarodna zajednica ozbiljno pozabavi nejednakošću i finansiranjem globalnih javnih dobara", dodaju ministri.

Postizanje ovog sporazuma bi ipak moglo da traje godinama, delimično i zbog otpora nekih zemalja G20, smatra britanski list.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()