Brnabić: Vlada popravlja položaj radnika, povećan je broj zaposlenih, poboljšane plate

'Ono što izaziva zabrinutost je neizvesna i nepoznata budućnost rada i radnih odnosa', naglasio je predsednik SSSS Ljubisav Orbović i dodao da se sistem socijalnog dijaloga mora hitno menjati

26.04.2023. 16:39
  • Podeli:
Ana Brnabić_120 godina Saveza samostalnih sindikata Srbije_akademija_Foto Tanjug_Zoran Žestić-6449363836fb2.webp Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) svečanom akademijom je obeležio 120 godina rada. Radnici se i danas bore za svoja prava, kao i pre jednog veka, i suočavaju sa istim zahtevima i problemima, istaknuto je na događaju.

Obraćajući se članstvu i gostima predsednik SSSS Ljubisav Orbović je podsetio na istoriju borbe za radnička prava i istakao da se radnici i dalje bore i suočavaju sa istim zahtevima i problemima.

"Ono što izaziva zabrinutost je neizvesna i nepoznata budućnost rada i radnih odnosa", naglasio je on i dodao da se sistem socijalnog dijaloga mora hitno menjati i da sindikati moraju postati ravnopravan partner čije se mišljenje i zahtevi poštuju.

"U protivnom, mi moramo menjati svoj metod sindikalne borbe", rekao je Orbović.

Ocenio je da se mišljenje sindikata nedovoljno čuje i kao primer naveo Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu koji je na dnevnom redu tekućeg skupštinskog zasedanja.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je čestitala jubilej i istakla da se ne slaže sa stavom da Vlada Srbije ne čuje zahteve sindikata.

"Taj zakon, za koji se nadam da će do kraja nedelje biti usvojen u parlamentu, pokazatelj je da imamo dobar dijalog i da usvajamo predloge sindikate. Naravno da ne možemo da uvažimo sve, ali tražimo zlatnu sredinu između zahteva svih socijalnih partnera", istakla je ona.

Kao tri ključne oblasti u kojima Vlada Srbije popravlja položaj radnika, navela je povećanje broja zaposlenih, poboljšanje materijalnog statusa odnosno plata i kontinuitet socijalnog dijaloga.

"Za prethodnih 10 godina povećali smo broz zaposlenih za oko pola miliona, prosečnu platu sa oko 330 na 718 evra", istakla je premijerka.

Navela je da je sve manje onih koji o Srbiji govore kao o zemlji jeftine radne snage, da ni strani investitori ne dolaze u Srbiju zbog toga, a ako je ranije i bilo takvih, da oni odlaze iz naše zemlje, a dolaze oni koje privlači kvalitetna i obrazovana radna snaga, kao i dobri uslovi psolovanja u Srbiji.

Svečana akademija počela je izvođenjem himne "Bože pravde" i "Internacionale", a izvedenim performanisma ukazano je na važnost bezbednosti na radu, nedopustivost eksploatacije radnika, kao i da samo ujedinjeni, radnici mogu ostvariti svoja prava.

Akademija je održana u MTS dvorani pod sloganom "Istorija je putokaz, budućnost je put". Osim premejerke, prisutni su bili ministri za rad Nikola Selaković, za brigu o poridici i demografiju Darija Kisić, ministar prosvete Branko Ružić, predsednica UGS Nezavisnost Čedanka Andrić, kao i predstavnici više međunarodnih sindikalnih organizacija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()