Da li će se vratiti optimizam u Evropu: Ekonomski pad nastavljen, ali ima pozitivnih naznaka

U evrozoni je zabeležen već deveti mesec kontrakcije zaredom

22.02.2024. 11:42
  • Podeli:
inflacija_pare_novac_novcanik-63ce683a88d96.webp Foto: Pixabay

Ekonomski pad u evrozoni je, prema prvoj preliminarnoj proceni, nastavljen i u februaru, ali neki indikatori bude optimizam, objavio je danas Markit ekonomiks.
Kako se navodi, kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u evrozoni u februaru porastao je na 48,9 sa januarskih 47,9 poena. 

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti. 

U evrozoni je zabeležen već deveti mesec kontrakcije zaredom.

Kako se navodi na sajtu kompanije S&P global, PMI u sektoru usluga je u februaru porastao na 50 poena sa januarskih 48,4 poena, dok je PMI u proizvodnji pao na 46,1 poena sa januarskih 46,6 poena.

"Evrozona polako ide kao oporavku, što je osebno primetno u sektoru usluga, dok su problemi i dalje osetni u sektoru prozvodnje", rekao je ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Norman Libke.

Banka i nakon objave najnovijih rezulata ostaje pri prognozi da će u evrozoni u 2024. godini biti zabeležen ekonomski rast od 0,8 odsto.

Libke je naveo da je Nemačka trenutno "kočnica evropskog oproravka evrozone", pošto njeni rezulati zaostaju za Francuskom, drugom najvećom privredom evrozone.

On smatra da će Evropska centralna banka (ECB) prvi put sniziti referentne kamatne stope u junu. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()