Da li nam se smeše bolji dani: UNA pita - šta u praksi znači dobijanje investicionog kreditnog rejtinga?

Šansa za napredak Srbije postoji, zaključuje profesor, ali hoće li investitori dolaziti u nju, zavisiće od onoga što im nudimo

Autor: Zvonko Ninkov
05.10.2024. 21:00
  • Podeli:

Dobre vesti iz ekonomije. Agencija za kreditni rejting "Standard and Poor's" dodelila našoj zemlji investicioni kreditni rejting BBB- . To, konkretno, stranim ulagačima govori da država ima "zadovoljavajuću sposobnost izvršenja finansijskih obaveza" i "umeren kreditni rizik", zbog čega je investiranje u nju sigurno i bezbedno.

Dobre vesti za Srbiju objavio je predsednik na svom Instagram profilu, dok je detalje te ocene slikovito objasnio ministar finansija.

"To vam je kao da ste do juče igrali u 'beton ligi', a sada prelazite u prvu ligu. Srbija je od danas u prvoj ligi, onoj ligi u kojoj su najrazvijenije zemlje sveta. Mi smo jedina zemlja u regionu, regionu Zapadnog Balkana, koja je dobila investicioni rejting i sada smo u nivou jedne Mađarske, jedne Rumunije", rekao je Siniša Mali.

Mali očekuje da će i preostale agencije za kreditni rejting potvrditi izveštaj 'Standard and Poor's' i da će efekti tih ocena uskoro postati vidljivi kako za državu i preduzeća, tako i za pojedince. 

Bolji investicioni ugled Srbije "dokaz je odgovorne ekonomske politike" složni su predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. 

"Nema dileme da je ovo napredak Srbije, ali ne treba biti previše euforičan jer je to, zapravo, poruka investitorima da mogu da budu opušteniji", kaže profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

"Nije stranim investitorima bilo loše ni ranije... Oni su dobro maženi i paženi u Srbiji, tako da ovo će im dobro doći. To je jedna relaksacija u smislu da je neka vodeća međunarodna monetarna institucija, MMF, odnosno Standard i Pur agencija. Ocena kreditnog rejtinga sigurno je povezana sa pozitivnim izveštajem delegacije MMF-a koji je u poseti Srbiji", napominje Savić, "ali ono što bi bio stvarni pomak", kaže, "jeste da sada počnu da dolaze poznatija svetska imena".

"Do sad smo uglavnom imali investitore, kako se to pežorativno kaže, bili motači kablova. Najveći deo naše proizvodnje kod stranih investitora su bile neke komponente i delovi, malo je bilo finalnih proizvoda, i najveći deo je išao po ugovoru", zaključio je Ljubodrag Savić.

Šansa za napredak Srbije postoji, zaključuje profesor, ali hoće li investitori dolaziti u nju, zavisiće od onoga što im nudimo, a to više, kaže, ne bi trebalo da budu samo subvencije, jeftina radna snaga i struja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()