Izbegnite potrošačke zamke: UNA otkriva kako da ne kupite ništa van spiska za prodavnicu

Vrtoglavi rast cena zahteva racionalnu potrošnju, međutim često se desi da smo neoprezni u svojim potrošačkim navikama

Autor: Kristina Koturanović
02.06.2023. 20:31
  • Podeli:

Zbog pada kupovne moći građani Srbije već treći mesec zaredom manje troše u prodavnici nego u istom periodu prošle godine. Statistika pokazuje da najviše štede stanovnici juga, od onih u severnijim delovima zemlje. 

Ipak, svima je zajedničko pitanje - kako biti oprezniji u potrošačkim navikama da bi se izbegla zamka da se kupi nešto što nije za spisku za prodavnicu?

Vrtoglavi rast cena zahteva racionalnu potrošnju, međutim često se desi da smo neoprezni u svojim potrošačkim navikama i kupimo stvari i van spiska.

Šta kažu stručnjaci? 

Prema rečima psihologa i psihoterapeuta Dragane Ivanović na prvom mestu nam se dešava da potrošimo više nego što smo planirali jer smo mi postali potrošačko društvo, tu je zatim i prestiž da pokažemo šta možemo da kupimo - što nam daje određeni status. 

Zatim marketinške agencije koje koriste psihološke faktore kako bi privukle pažnju kupca i navele ga da kupi stvari koje možda nije ni planirao.

Istraživanja pokazuju da svi oni koji su tokom detinjstva bili siromašni i oskudevali, oni će uvek insistirati na nečemu što nisu imali, na primer oni će dosta kupovati hranu sada kad su u mogućnosti, smatra Ivanović i dodaje da se reklama pravi tako da se uvek bira ciljna grupa koja će koristiti taj proizvod. 

Kako onda u moru tih reklama, ponuda, boja, mirisa da se suzdržimo i budemo oprezniji u svojim potrošačkim navikama i smanjimo potrošnju?

"Treba da uključimo onaj naš racionalni deo, da vidimo da li nam stvarno ovo treba, da vidimo da li stvarno imamo potrebu za tim, da se tu pitamo i da se zapitamo da li će to uticati na naš budžet, pa možda i odustanemo", smatra ona. 

Izlazak iz prodavnice sa više kesa nego što smo planirali - može nam se desiti i sa spiskom i bez njega. Da li to radimo da bismo se osećali bolje, zbog sniženja ili to činimo bez razmišljanja, manje je važnije od toga koliko je bitno da u tom trenutku, ma koliko teško bilo - uključimo razum. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()