Izmene na kursnoj listi: NBS 'izbacuje' kunu, uvode se dve nove valute

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na sednici održanoj 6. oktobra doneo Odluku o izmenama i dopunama Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, kojim se ozvaničavaju ove promene.

07.10.2022. 12:45
  • Podeli:
novac pixabay-1665139471856.webp Foto: Pixabay

Sa 1. januarom 2023. godine hrvatska kuna odlazi u prošlost, a kako zemlja ulazi u evrozonu zvanična valuta će biti - evro. To će se, indirektno, odraziti i na kursne liste koje svakodnevno formira Narodna banka Srbije pa će tako i hrvatska nacionalna valuta sa prvim danom naredne godine "nestati" kursne liste.

Sa druge strane, od 1. novembra će se na našem deviznom tržištu moći da kupuju dve novouvedene valute - dirham i denar.

Dirham je valuta Ujedinjenih Arapskim Emirata, dok je nama poznati denar valuta Republike Severne Makedonije.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na sednici održanoj 6. oktobra doneo Odluku o izmenama i dopunama Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, kojim se ozvaničavaju ove promene.

Kako objašnjavaju iz Narodne banke Srbije, uvođenje dirhama posledica je konkretnih potreba privrednih subjekata.

Pri tome se, kako se navodi, imao u vidu značaj koji bi uvođenje dirhama na ovu listu imalo za dalju saradnju naše dve zemlje, pre svega u smislu dodatnih olakšica za investiranje i poslovanje domaćih kompanija i kompanija iz UAE, kao i za promociju naše zemlje u Emiratima.

Makedonski denar se na listu valuta kojima se trguje na domaćem tržištu uvodi, navodi NBS, rukovodeći se razvijenim ekonomskim i drugim vidovima saradnje Srbije i Severne Makedonije, te potencijalima za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja Otvorenog Balkana.

Što se tiče uključivanja makedonskog denara na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, NBS  ističe da se rukovodila razvijenom ekonomskom i drugim vidovima saradnje Srbije i Severne Makedonije, ali i potencijalima za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative Otvoreni Balkan.

Građani će hrvatsku kunu moći da menjaju za dinare u menjačnicama i bankama u Srbiji moći da zamene do kraja 2022. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()