Kultno mesto za mlade i stare: Vodimo vas tamo gde je uvek sve sveže - na Kalenić pijacu

Koje god da ste starosne dobi, šta god da više volite - pijacu ili market, verujemo da nećete odoleti atmosferi koju nude beogradske pijace

Autor: Milijana Mićunović
07.02.2024. 19:55
  • Podeli:
PIJACA UNA-65c3ac86314cc.webp Foto: UNA

Radovićeva čuvena glasi: "Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može se smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno". 

Mi bismo je ovog puta prilagodili i rekli - ko je imao sreće da jutros prošeta pijacom i kupi sveže voće i povrće može se smatrati da je za danas dovoljno postigao. Kako bismo vam preneli delić atmosfere, ali i saznali da li mladi posećuju ovo kultno mesto, ili je ono rezervisano ipak za nešto stariju generaciju, iskoristili smo lep dan i prošetali Kalenić pijacom.

Svako ko redovno obilazi pijace zna da je pijaca mesto na kojem nikada ne znaš šta ćeš zateći. Mi smo zatekli muziku. Muzika je tu da ulepša dan, ali i privuče mlade.

"Da muzika, kako bi ove bolesti, ovo što su ljudi neraspoloženi, nervozni - da ulepšamo. Danas mladima teško da možeš da privučeš pažnju. Danas, ne može njih nešto dugo da drži. Ja na pijaci prodajem sitnice, kako se kaže - preživljavam," kaže nam jedan prodavac na pijaci. 

Preživljavaju, ali i pronalaze različite načine kako bi zainteresovali nove kupce. Ako pođete na pijacu možete kupiti i već očišćen luk. Bilo da izaberete oljušteni, ili u ljusci, izdvojićete istu sumu novca.

"Sve je spremno, očišćen luk. Neki vole oljušten da kupe, da se ne muče kod kuće, ljubičasti luk 300 dinara kilogram. Dvesta dinara običan, a srebrenjak je 300 dinara kilogram", kaže nam jedan prodavac. 

Kad već imamo luk, red je da saznamo i cenu pasulja. Čisto da vam damo predlog za sutrašnji ručak.  Ukoliko želite i salatu uz prebranac, i to onu kiselu, za nju ćete izdvojiti još nekoliko stotina dinara. 

Foto: UNA

"Kilogram pasulja je 600 dinara za kilogram, beli ili šareni. Kukuruzno brašno - belo i žuto i pšenično i integralno 160 dinara kilogram, a tegla salate je 300 dinara", objašnjavama nam prodavačica. 

Međutim, mi smo na Kalenić došli sa idejom da saznamo kupuju li u ovom "zelenom hramu namirnica" i mladi, ili su pak dosledni supermarketima?

"U jednom danu taj proizvod može da stigne od njive do trpeze. Sva gazdinstva širom Srbije, te namirnice su ubrane to jutro i donesene na pijacu. Tako da su sveže, svi ovi mirisi koji nas mame. Ranije su dolazile starije generacije, ali sada ima sve više mlađih s obzirom na to da je ovde i dobar provod," objašnjava za UNU Marija Bošnjaković iz JKP "Beogradske pijace". 

Foto: UNA

Za sve milenijalce koji su hod zamenili trotinetom, ili električnim biciklom, "Beogradske pijace" osmislile su i način da efikasno iskoriste vreme provedeno u kupovini.

"Od skoro na pijaci 44 i pijaci Kalenić se nalazi parking za električne bicikle i električne trotinete. Tu mogu da ih parkiraju i napune. Tako da, i na taj način mladi mogu brže i lakše dođu do pijace, kupe sve što im je neophodno, i da se vrate kući", objašnjava Bošnjaković. 

Pored ovih noviteta, iz godine u godinu primetne su i mnoge radnje i tezge koje pružaju malo drugačije proizvode. Stoga, nije neobično da ovde popijete hladno ceđen sok. Za to ćete morati da izdvojite između 200 i 600 dinara.

"To nije standardna ponuda pijace. Mi radimo nešto interesantno. Radimo i neke zdrave obroke, zdravu hranu, imamo i sirove kolače, poered tih hladno ceđenih sokova. Može da bude interesantan koncept i za mlade. Sad je u planu i neka baštica ispred lokala gde će mladi moći da osluškuju pijacu, što mislim da može da bude jako interesantno", najavljuje jedan proizvođač sa Kalenić pijace. 

Pored toga, u centru Beograda imate priliku da na trenutak zavirite u Francusku, na Kaleniću postoji carstvo francuskih sireva kod daleko poznatog Olivijea. On upravo na pijaci seče koture sira žicom i to za 30 sekundi, iako teže i više od 40 kilograma. Pravi raj i za nepce i za oko. 

Foto: UNA

Poruka za mlade je svakako da je atmosfera na pijaci neponovljiva i vredna dolaska. Koje god da ste starosne dobi, šta god da više volite - pijacu ili market, verujemo da nećete odoleti zelenoj pijaci.To tvrde čak i mladi prodavci koji ovde rade.

"Dođite, probajte i vidite. Bolje je kod nas nego u marketu."

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()