Nit' da rentiraju, niti da kupe stan: Besparica mladima ne dozvoljava da se osamostale

Najjeftiniji kvadrat stana na dalekoj periferiji Beograda košta oko 1.300, a najskuplji u centru dostiže i do vrtoglavih 10.000 evra

Autor: Bojana Petrušijević
17.11.2022. 09:19
  • Podeli:

Jedan od prvih uslova da bi se razmišljalo o porodici jeste stan. Međutim, zbog rasta cena nekretnina u Beogradu i letimičan pogled na digitron pokazuje da prosečan mladi par u srpskoj prestonici jednostavno ne može da se osamostali.

Dolazak stranih državljana potpuno je poremetio tržište nekretnina, ističu stručnjaci, ali i mnoge mlade porodice, kojima je rešenje stambenog problema sada postalo još teže.

"Nema dovoljnog broja stanova. Ni za prodaju, ni za zakup. Tako da se, sve što se pojavi, jako brzo proda. Naravno, nema ni govora o smirivanju cena – bar za sada!", kaže za UNU ekspert za nekretnine Katarina Lazarević.

Mladi imaju veliki problem kada treba da se osamostale, a razlog je uglavnom besparica. Najjeftiniji kvadrat stana na dalekoj periferiji Beograda košta oko 1.300, a najskuplji u centru dostiže i do vrtoglavih 10.000 evra.

Da bi se četvroročlana porodica skućila u 60 kvadrata, po najnižoj ceni, npr. u Starim Banovcima, treba da izdvoji oko 85.000 evra, što je nezamislivo za veliki broj mladih.

"Nadam se da će država imati sluha za nas mlade koji bismo da osnujemo porodicu. Već kreću pritisci sa strane jer kao, društveno je prihvatljivo da ti sa 28 godina imaš posao, decu, porodicu, da si stambeno obezbeđen. Ja se nadam da će država imati sluha za mlade i da će dati povoljnije kredite ili makar manje rate za učešće", smatra novinarka Simona Stanković.

Slična situacija je i u Novom Sadu gde je cena kvadrata dostigla 3.000 evra.

"Ono što je za mlade parove teško je to što uglavnom žive od dve prosečne plate. I prvo treba skupiti pare za učešće da bi neko od njih dvoje podigao kredit. Drugo, i kada se skupe pare za učešće – šta ti parovi mogu da kupe? Stan od 30-40 kvadrata. Šta će onda kad dođu deca?", objašnjava Dara Živković.

I pre nego što dobiju decu, mladi su suočeni sa ovakvim zaradama u Srbiji – pod uslovom da nađu posao.

Sa ovakvim cenama nekretnina, teško je doći do krova nad glavom, a to bi trebalo da bude prva briga države.

Ministarka za brigu o porodici Darija Kisić, kaže da su u pripremi nove mere za pomoć mladim porodicama.

Ako pomoć mladima brzo ne stigne, sva ona tradicionalna pitanja sa porodičnih okupljanja, tipa: "Šta čekaš?", "Kada se udaješ ili ženiš?", neće imati smisla i ostaće bez odgovora.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()