Njujork: Prodata vila Stalne misije Srbije pri UN za 50 miliona dolara

Objekat nekadašnje Stalne misije SFRJ, a potom Stalne misije Srbije pri UN u Njujorku, prodat je u utorak za 50 miliona američkih dolara, potvrdilo je danas Tanjugu Ministarstvo spoljnih poslova.

29.09.2022. 15:12
  • Podeli:
Screenshot (2)-1664457060531.webp Foto: Google maps

Završni ugovor o kupoprodaji potpisan je 27. septembra ove godine na neto iznos od 50 miliona američkih dolara.

Srbiji po sukcesiji pripalo 20 miliona dolara

Srbiji je od navedene sume, shodno kvoti koja je utvrđena Aneksom B Sporazuma o pitanjima sukcesije (Beč, 2001), pripalo 20 miliona dolara, rečeno je u ministarstva.

U pitanju je porodična kuća, sagrađena oko 1905. godine u stilu Bo-Art, na adresi 854 na Petoj aveniji, koju je vlada nekadašnje Jugoslavije kupila 1946. godine za potrebe svog stalnog predstavništva pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku. Nakon raspada SFRJ, objekat je koristila SRJ, a potom Republika Srbija sve do momenta prodaje.

Agencija za posredovanje u nekretninama u SAD Daglas Eliman je ranije danas objavila da je prodala vilu u Njujorku, rezidenciju bivše jugoslovenske misije pri Ujedinjenim nacijama, na prestižnoj Petoj Aveniji na Menhetnu, za punu traženu cenu od 50 miliona dolara u gotovini.

Prodavci vile, koju je koristila i Stalna misija Srbije pri UN, su države naslednice bivše SFRJ - Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Srbija, a vilu je kupila kompanija sa adresom u Njujorku.

Sukcesija zajedničke imovine SFRJ sprovodi se u skladu sa Zakonom o potvrdivanju Sporazuma o pitanjima sukcesije, koji je objavljen u Službenom glasniku Savezne Republike Jugoslavije 3. jula 2002. godine.

Sporazum o pitanjima sukcesije je postignut izmedu pet država sukcesora SFRJ (pet bivših republika) i potpisan je u Becu, 29. juna 2001. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je nadležno za sprovođenje samo jednog dela Sporazuma - Aneksa B (od ukupno sedam aneksa) koji se tiče vlasništva diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) nekada zajedničke države.

Srbiji dosad pripalo 40 nepokretnosti u 25 država

Aneksom B definisana je kvota za svaku pojedinacču državu sukcesora i kvota Srbije iznosi 39,5 procenata.

Dodatkom uz Aneks B utvrđen je spisak od 123 nepokretnosti koje su predmet sukcesije, a Srbiji je do sada pripalo 40 nepokretnosti u 25 država, dok je za raspodelu ostalo još 16 objekata u 11 država.

Proces još uvek nije okončan, jer na njegovu dinamiku utiču bilateralni odnosi, političke prilike, kao i pristup zemljišnim knjigama u zemljama u kojima se objekti nalaze, posebno u slučaju kada ni jedna od država sukcesora nema diplomatsko-konzularno predstavništvo u zemlji u kojoj se nepokretnost nalazi.

Potpisivanjem ugovora o otkupu sa Bosnom i Hercegovinom 24. februara 2022. godine Srbija je postala vlasnik zagrade ambasade i rezidencije bivše SFRJ u Bernu.

Kanton Bern je 2017. godine ovaj objekat uvrstio u listu zaštićenih kulturnih dobara u Švajcarskoj.

Poslednji sastanak Mešovite komisije za pitanje sukcesije je održan u Sarajevu, a naredni bi trebalo da se održi u Zagrebu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()