Omiljena poslastica mnogih Nemaca postaje hrana za bogate: Evo i zašto

Nemci tradicionalno od aprila do juna uživaju u periodu koji nazivaju "Spargelzeit" (sezona špargli) koji bi ove godine mogao da bude skuplji nego ranije

11.04.2025. 13:50
  • Podeli:
bela špargla FRISO GENTSCH  AFP  Profimedia-67f8f9c159188.webp Foto: FRISO GENTSCH / AFP / Profimedia

Bela špargla, ili "belo zlato", kako je još nazivaju, je omiljena prolećna poslastica mnogih Nemaca, ali povećanje troškova rada i rastući uvoz podižu cenu ovog povrća koje bi u budućnosti moglo da postane hrana samo za bogate, piše Euraktiv. 

Nemci tradicionalno od aprila do juna uživaju u periodu koji nazivaju "Spargelzeit" (sezona špargli) koji bi ove godine mogao da bude skuplji nego ranije, prenosi Euraktiv.

U prošloj godini je špargla pokrivala 22.800 hektara ili 18 odsto odsto površine zemlje u Nemačkoj koja je predviđena za povrtarstvo, što je čini povrćem koje se najviše uzgaja u zemlji.

Nemački izvoznici su pod pritiskom jeftinijeg uvoza i porasta uvoza špargli iz zemalja sa relativno slabijim zakonima o radu i nižim platama, a nešto povoljnije zelene špargle prete da delimično potisnu bele špargle sa tržišta.

Zelene špargle rastu iznad zemlje na sunčevoj svetlosti i razvijaju hlorofil, a bele špargle samo na peskovitom zemljištu sa mnogo manje svetlosti, tako da predstavljaju ređu i skuplju alternativu.  

Prema nemačkoj federalnoj kancelariji za poljoprivredu i hranu, uvoz zelenih špargli iz Meksika u Nemačku dostigao je 3.700 tona u 2024. 

Još veće količine stigle su iz Evropske unije, pri čemu je Španija izvezla oko 5.800 tona zelenih špargli u Nemačku, a Grčka 4.600 tona.

Konkurentski izazov ne leži samo u obimu, već i u troškovima proizvodnje. U Španiji su troškovi minimalne zarade za približno trećinu niži nego u Nemačkoj, a u  Grčkoj je proizvodnja još isplativija.

U 2024. godine je u Nemačkoj ubrano 108.000 tona špargli, što predstavlja pad u odnosu na 133.000 tona u 2018.

Nemačka se još uvek u velikoj meri oslanja na sopstvenu proizvodnju i 85 odsto špargli koje se tamo konzumira potiče iz domaće proizvodnje, ali industrija očekuje da će se svaka četvrta farma špargli u zemlji zatvoriti ove godine. 

Na početku sezone u aprilu se bela špargla ove godine prodaje za 15 do 18 evra za kilogram. 

Nekada osnovna namirnica nemačke buržoazije, bele špargle ili "jestiva slonovača", "kraljevsko povrće" ili "belo zlato" - kako su ga godinama nazivali - verovatno će postati ređa stavka u nedeljnoj nemačkoj ishrani, dodaje Euraktiv.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()