Plus, minus, euribor: Stručnjaci za UNU objasnili šta znači ograničenje visine kamata za građane

Prema izveštaju Narodne banke Srbije, banke su prošle godine ostvarile za 50 odsto veći profit nego 2022.

Autor: Bojana Petrušijević
30.08.2024. 12:45
  • Podeli:
kredit biznis ekonomija privreda ugovor shutterstock-6610eea16c49a.webp Foto: Shutterstock

Od jeseni bi trebalo da bude ograničena visina kamate na stambene i potrošačke kredite, kreditne kartice i dozvoljeni minus. To su nedavno najavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković, a UNA je proveravala šta bi ovo značilo za građane.

Ako ste vagali da li da podižete stambeni ili keš kredit - sačekajte još malo. Od septembra u proceduru ulazi novi Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, pa se očekuje da se ograniče kamate na kredite.

"Administrativna mera dobra je za nas korisnike kredita, za građane. Dobro je da znate koliki vam je limit po kamati po bankarskim proizvodima, a to su najčešći bankarski proizvodi - stambeni krediti, potrošački krediti, gotovinski krediti i dozvoljni i nedozvoljeni minus", rekao je Vladimir Vasić, finansijski konsultant.

To bi značilo da će dužnici izbeći rast rata kredita. Ako je građanin imao ratu kredita 250 evra za stambeni kredit, ona je zbog povećanja kamatnih stopa u jednom trenutku iznosila 350 evra. Kroz ovu izmenu Zakona ta rata bi se ograničila tako da ne može da ide preko 300 evra.

"Taj zakon neće drastično i preko noći promeniti išta. Samo će napraviti tržišni okvir kako da se konkurencija na temu kamata odvija ispod nekog plafona.  Ono što može da se očekuje jeste jedna računska vrednost. Euribor plus maksimalna marža koja može da ima takve i takve karakteristike. Možda je i to ono što je zakon predvideo" navodi Dušan Uzelac sa portala Kamatica.

Sagovornici ističu i da građanima treba ponuditi i druge opcije ulaganja, jer sve češće investiraju kroz kredite. Navode da treba ojačati berzu i druge alternative za investiranje, jer će to pojačati finansijsku stabilnost.

"Najbitnije je da građanin ima izbora. Nećemo sve pare iz kuće odneti u banku, okej, nešto čuvam u slamarici, nešto štedim na računu, ali je važna ta disperzija rizika jer je to važno i za građane i za državu", zaključio je Vladimir Vasić.

Prema izveštaju Narodne banke Srbije, banke su prošle godine ostvarile za 50 odsto veći profit nego 2022. Pa su sagovornici saglasni da je ova mera više usmerena ka građanima, nego ka bankama, da bi se stekao utisak stabilnosti kada uzimaju kredite.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()